Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, sigara içmeyen çocukların bile sigara dumanına maruz kalarak pasif içici haline gelebileceğini ve bunun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Yurtbahar, pasif içiciliğin özellikle çocuklar için büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade ederek, sigara içmeyen çocukların, sigara içen ebeveynlerinden veya çevrelerinden aldıkları tütün dumanı nedeniyle sağlıklarını riske attıklarını söyledi.
PASİF İÇİCİLİK NEDİR?
Pasif içicilik, sigara içmeyen bireylerin, çevrelerinde sigara içen kişilerin yaydığı dumanı solumaları sonucu karşılaştıkları sağlık sorunlarını tanımlıyor. Yurtbahar, “Sigara içmeyen çocuklar, sigara içen bireylerin dumanına maruz kaldıklarında tütün dumanının zararlı etkileriyle karşı karşıya kalıyorlar. Bu duman sadece sigara içen kişiye değil, çevresindekilere de zarar veriyor. Çocuklar temiz hava ve oksijenle büyümeli, ancak sigara içen ebeveynler çocuklarının oksijenine engel oluyor” dedi.
PASİF İÇİCİLİĞİN ETKİLERİ
Sigara içen bireylerin çocukları, tütün dumanını soluyarak pasif içici olacağını vurgulayan Yurtbahar, “Bu durum uzun vadede birçok sağlık sorununa yol açabilir. Pasif içicilik sadece sigara içen kişileri değil, çevrelerindeki tüm bireyleri etkileyen bir durumdur. Sigara dumanı kapalı alanlarda yüzeylere de yapışır. Sigara içildikten sonra kimyasal maddeler dudağımızda ve gırtlağımızda kalabilir. Bu kimyasallar, çocuklarla yapılan her temasta onlara geçer ve sağlığını tehdit eder” diye konuştu.
SİGARA DUMANININ YÜZEYLERE ETKİSİ
Pasif içiciliğin yanı sıra, üçüncül etki de sağlık açısından ciddi bir sorun oluşturduğunu vurgulayan Yurtbahar, “Üçüncül etki, sigara dumanının kapalı alanlarda yüzeylere yapışması ve tekrar havaya karışmasıyla oluşur. Bu maddeler zamanla kimyasal değişikliklere uğrar ve bireyleri etkileyebilir. Özellikle çocuklar, bu zararlı kimyasallara daha fazla maruz kalabilir” dedi.
ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI İÇİN ÖNLEMLER ALINMALI
Çocuklarının sağlığını korumak için sigara içilen alanlardan uzak durmaları gerektiğini söyleyen Yurtbahar şu ifadelere yer verdi; “Balkona çıkıp sigara içmek, çocukların sağlığını korumaz. Sigara içilen ortamda bulunan zararlı kimyasallar, çocuklarla yapılan her temasta onlara geçebilir. Aileler bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Pasif içiciliğin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurulduğunda, sigara içmeyen bireylerin çevresindeki çocukları korumak için sigara içmenin tamamen yasak olduğu alanlarda bulunmaları, zararlı etkilere karşı önemli bir önlem olacaktır.”