İki yanındaki Bostanlık ve Alacasu kıyılarına yapılan plaj tesisleri, günübirlik işletmeler nedeniyle gündeme gelen, çevrecilerin mücadelesine sahne olan, mahkeme koridorlarına düşen Phaselis’te yürütülen kazılar iptal edildi. Phaselis kazısı Cumhurbaşkanı kararıyla Prof. Dr. Murat Arslan’dan, yani aslında Akdeniz Üniversitesi’nden alınıp Antalya Müze Müdürlüğüne verildi. Bundan sonraki süreç Antalya Müzesi’nin tasarrufu altında yürüyecek. Kazının akıbeti ise henüz belirsiz. Kazıya kimin atanacağı, kimler tarafından yürütüleceği bilinmiyor.

ANTİK KENTTE İLGİNÇ GELİŞMELER

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un özel olarak ilgilendiği, bütçesi sürekli artırılan, çevresine plajlar açılmaya çalışılan Phaselis’te neler yaşandığı, kazının niye Murat Arslan’dan alındığı merak konusu. Çünkü iktidar açısından, her şeyin yolunda gittiği yönünde bir algı oluşmuştu. Süreç sanki ‘dert üstü, murat üstü’ ilerliyordu. Pat diye kazının alındığı haberi düştü kulislere. Murat Arslan, kazının kendisinden 35. maddeyle alındığını söylüyor. Murat hocanın bahsettiği ‘35. Madde’, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun bir maddesi. Bu maddeye göre, “sondaj ve kazı yapma izni Cumhurbaşkanı kararı ile verilir”.

MURAT ARSLAN: KIRGINLIĞIM YOK

Kazının kendisinden alınma kararını çok önemsemediğini söyleyen Murat Arslan hoca, “Benim için o kadar önemli değil. Uzun zamandır emek veriyorum; artık tamam. Benim ilişkim kalmadı Phaselis’le. Çok kırgınlığım da yok. Böyle bir tasarruf da olmuş; tamam o zaman” diyor. Murat Arslan böyle konuşuyor ama kulisler hareketli. Arkeoloji camiası, bilim dünyası, üniversite çevresi, kültür bürokrasisi kulaktan kulağa işliyor. Murat Arslan başkanlığında yürütülen Phaselis kazılarıyla birlikte, antik kentin hinterlandının genişlediği biliniyor. Antik kent çevresinde detaylı araştırmalar yürüten kazı ekibi, yeni bulgulara, kalıntılara, izlere ulaştı. Bu bulgularla birlikte Phaselis çevresine yeni koruma alanları eklendi. Böylece antik kentin koruma alanı genişledi. Bu da bölgeye ilişkin heveslerin kursakta kalmasına, rant hesaplarının bozulmasına neden oldu. Söylendiğine göre, fatura da Murat Arslan ve kazı ekibine çıkarıldı.

ÇATALHÖYÜK BURAYA GELEBİLİR

Öyle ya da böyle, sonuçta Akdeniz Üniversitesi elindeki iki büyük kazıyı kaybetti; Patara ve Phaselis kazıları gitti. Patara kazısı Fettah Tamince’nin Antalya Bilim Üniversitesi’ne, Phaselis de müzeye geçti. Öte yandan Akdeniz Üniversitesi’ni ilgilendiren bir başka gelişme daha yaşandı. Konya’daki ünlü Çatalhöyük kazısı da Cumhurbaşkanı kararıyla Ali Umut Türkcan’dan alındı. Bu karar da şaşkınlıkla karşılandı. Fakat Akdeniz Üniversitesi açısından sevindirici bir sonucu olabilir. Çatalhöyük kazısı çok büyük ihtimalle Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Burçin Erdoğu’ya verilecek. Şu an Gökçeada’da Uğurlu-Zeytinlik Höyük kazısını yürüten Erdoğu, prehistorya denildiğinde ülkemizde akla gelen birkaç isimden biri. Çatalhöyük talebinin Akdeniz Üniversitesi Senatosu’nda konuşulduğu belirtiliyor. Fakat çıkan karara ilişkin henüz bir bilgi yok.

Kadir Zeybek korkuttu

Ani bir rahatsızlık geçiren CHP il yöneticisi Kadir Zeybek, hastaneye kaldırıldı. Eğitim-Sen eski başkanı ve CHP’nin Kepez Belediye eski Meclis Üyesi Zeybek’in kalbe giden iki damarının tıkalı olduğu saptandı. Acilen anjiyo yapılan ve bir damarı açılan Kadir Zeybek’in sağlık durumu iyi. İki gün yoğun bakımda kalacağı söylenen Zeybek’in diğer damarına da stent takılacak. Zeybek’in durumu hakkında bilgi veren Hüsnü Şahin, “Hayatı bir tehlikesi yok, bilinci açık, eşi ve çocukları yanında, görüş yok, iki gün bekleyeceğiz” diyor.

Yaralı kuşlara yardım eli

Antalya’da yaşayan kuş gözlemcisi, doğa fotoğrafçısı, veteriner hekim Gökçe Coşkun, yardıma muhtaç kuşlar için bir yardım hattı oluşturdu. “Kuş Buldum” hattını sosyal medyadan duyuran Gökçe Coşkun, “Senelerdir kendi imkanlarımla yardıma muhtaç kuşlara yardım etmeye çalışıyorum. Kimi zaman başka kıtalardan bile kuş bulanlarla konuştuğum oluyor. Ancak artık hepsine yetişmem mümkün değil. Çoğu mesaj cevapsız kalıyor. ‘Kuş Buldum’ sayesinde bu sorunun azalacağını düşünüyorum. Daha emekleme aşamasında olduğu için bazı hataları olabilir. Ama sizler deneyerek geri bildirimlerinizi bana yazın. Zaman geçtikçe daha da gelişecek” diyor. Coşkun’un kurduğu sisteme girip bulduğunuz kuşun fotoğrafını yüklediğinizde, size hangi tür olduğunu söyleyecek ve ona göre önerilerde bulunarak ilk müdahalesini gerçekleştirmeniz konusunda rehberlik edecek. Alkış!