Sivas’ta toplanan CHP’nin yeni tüzüğü bugün oylanacak. Mesele tüzük değil, o tüzüğü uygulayacak irade. CHP’nin mevcut tüzüğünde ‘önseçim’ var, ama uygulamadaki durumu görüyorsunuz. Keyfe keder bir şekilde, eğer istenirse uygulanıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bu minvalde konuşuyor zaten. Kulislere sızan bilgilere göre, tüzük değişikliğinin ardından parti programı güncellenecek. ‘İktidar Programı’ adı verilecek bu yeni program için 1 yıllık bir süreç öngörülüyor. Program sol kültürde tüzükten daha önemli ve önceliklidir. Fakat CHP’de tüzük her zaman önce gelir. Tüzüğü ezbere bilen CHP’lilerin büyük çoğunluğu parti programının kapağını bile açmamıştır.

‘AMASIZ, FAKATSIZ CHP’

Neyse, bu uzun bir mevzu… Biz, tüzük kurultayı öncesi bir öneri paketi hazırlayan az sayıda isimden biri olan Ümit Uysal’ın tekliflerine gelelim. Haber yapıldı, sosyal medyada bir kampanyaya dönüştü filan; ama kurultayın bu son gününde tekrar hatırlatmakta fayda var. Bir kere daha kayda geçsin. Tüzük önerilerini, “Amasız, fakatsız, tam demokratik CHP, tam demokratik Türkiye” diye duyuran Uysal, şöyle sıralamıştı:

UYSAL’IN ÖNERİLERİ

“1- Milletvekili adaylarının yüzde 97’si önseçimle, yüzde 3’ü Genel Başkanca belirlenmeli

2- Ardışık her üç milletvekili aday sırasının birinde kadın ya da genç aday zorunlu olmalı

3- Parti Meclisi 100 üyeden oluşmalı

4- Merkez Yönetim Kurulunun 21 üyesinden 14’ü uzmanlık alanına göre Parti Meclisince seçilmeli, 7 üye Genel Başkanca belirlenmeli

5- Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Başkanları üst kurullarda oy hakkına sahip olmalı

6- Genel Başkan adaylığı için 25 delegenin imzası yeterli olmalı

7- Parti Meclisi için 5 delegenin imzasıyla aday olunmalı

8- Bir kişi merkez yoklaması yöntemiyle en fazla 1 dönem milletvekilli adayı olmalı. Yargı denetiminde yapılacak önseçimde dönem kuralı aranmamalı”.

BU AKŞAM GÖRECEĞİZ

Ümit Uysal ekibi, bu önerileri sosyal medyada bir süre köpürttü. Hem yerel siyasete, hem de Genel Merkeze yönelik bir kampanya bu. Antalya’daki siyasi örgü, tüzük üzerinden yeniden dizayn edilebilir mi? Tüzük Antalya’daki siyasi hesaplara, projelere yeni alanlar açacak mı? Yeni açılacak bu alanlarda şimdiden ön almak, siyasetin geleceğine ilişkin iddiaları da kurgulamak anlamına geliyor. Kendi kurguladığınız, etkilediğiniz bir tüzük, planladığınız siyaset açısından da büyük bir avantaj olacaktır. Peki bu öneriler ne kadar karşılık bulacak? Bu akşam göreceğiz.
 

Patara’yı Şevket Aktaş devraldı

Akdeniz Üniversitesi’nin alametifarikalarından olan Patara kazısı bu yaz, Fettah Tamince’nin Antalya Bilim Üniversitesi’ne gitti, geldi. Havva İşkan’ın emekli olması üzerine Antalya Bilim Üniversitesi’nden Mustafa Koçak’a verilmesi planlanan kazı başkanlığına, bir son dakika kararıyla Akdeniz Üniversitesi’nden Şevket Aktaş atandı. Bu bilgiyi daha önce paylaşmıştım. Şevket Aktaş Patara kazısını resmen devraldı. Bu gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Havva İşkan, “1988’de Patara’ya ilk kazmanın vurulduğu günden bu yana birlikte çalıştığımız doktora öğrencim Dr. Öğretim Üyesi Şevket Aktaş, Patara kazısının üçüncü başkanı olarak görevi devralmıştır. Kurucu kazı başkanımız Fahri Işık ve ikinci kazı başkanı olarak ben; kıymetli öğrencimize her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Bu zorlu görevinde kendisine üstün başarılar diliyoruz; yolu açık olsun” dedi.

TERMESSOS BAŞKA BAHARA

Patara aslında bir kazı kompleksi. İçinde iki kazı ve fener restorasyonu yürüyor. Yürüyen kazılar ise Tepecik ve Nero Hamamı... Patara kazı başkanlığı için adı geçen Mustafa Koçak, mevcutta Nero Hamamı’nı kazıyor. Arkeoloji camiasındaki son bilgilere göre Mustafa Koçak, Termessos kazısının koordinatörü oldu. Şimdiye kadar hiç kazma vurulmamış Termessos’un bu yıl kazılması planlanıyordu. Koordinatör olarak da Nevzat Çevik’in adı geçti. Nevzat Çevik koordinatörlük görevine başlamadı. Zaten kazı da başlamadı. Termessos kazısının da, başka birçok kazı gibi ‘tasarruf genelgesi’ kurbanı olduğu anlaşılıyor. Kazı sezonu geçiyor. Mustafa Koçak koordinatörlüğünde Termessos’a ilk kazmanın vurulması önümüzdeki yıla kaldı.