Mesele ekonomiye güven meselesi. De, vatandaş bu ekonomiye ne kadar güveniyor? Nefsimize hakim olmayı öğreten ekonomi, bir zihni sinir hadisesi olup çıktı. Benim merak ettiğim bir şey de şu enflasyon neden düşmüyor, yoksulluk neden artıyor? Fahiş fiyatlarla mücadele için oluşturulan gıda komiteleri, denetim timleri de mi etiketlere ayar veremiyor? Derken enflasyonla mücadelede yeni programlar geliyor gündeme. En fazla konuşulan da vatandaşın yastık altı birikimlerinin (altınlar) finansal sisteme kaydırılması falan. Muhtemelen hayatımızı muhtemele bağladık gibi.

***

Vatandaş tasarruf yaptıkça ekonomi şişiyor. Amma velakin elektriğe, doğalgaza, akaryakıta, ilaca, sebzeye, meyveye ve de temel gıda ürünlerine gelen bu zamları kimse sahiplenmiyor. İyi de sahipsiz kalan bu zamları kim yapıyor? Hani 'kabahat kürk olmuş da kimse üzerine almamış’ misali. Ekonomide güven meselesinin önemi aklıma geldi de affınıza sığınarak.

***

Peki, alınan bu önlemler ile özellikle de gıda fiyatlarında ve zamlı elektrik, doğalgaz faturalarında istikrar olur mu? Yoksa havanda su mu dövülüyor, vatandaş merak ediyor da. Gıdada fahiş artış meselesinin nedenini araştırmak üzere oluşturulan gıda komitelerine pek de yabancı değiliz. Bilindiği gibi sistem yeni değil. Hatırlayanlar bilir geçen yılın ilk aylarında, artan gıda fiyatlarına karşı alınan erken tedbir mekanizması olarak dillendirilmişti sistem. Yani sistem eski, uygulama yeni gibi. Çalışmanın içeriği değil, fiyatların bir an önce düşürülmesi, tüketicinin beklediği bu.

***

Temel gıda fiyatlarındaki düşüş, cüzdanda pek de hissedilmiyor nedense. Hani komiteler oluşturuldu, gıda fiyatlarındaki artış sorgulanır oldu ya, konunun uzmanları suçluyu bulmuş görüş belirtiyor ‘gıda fiyatlarındaki aşırı artış, yetersiz üretim, ithalat ve döviz kurundaki yükseliş, dahası, tarım girdilerindeki artan maliyet' diyerek. Öyle veya böyle ama umuyoruz ve diliyoruz ki gıda fiyatları tüketicinin alım gücü seviyesine insin ve cüzdanları zorlamasın. Zira temel gıda ve sebze meyve fiyatlarındaki hala düşmeyen fahiş etiketler ile tüketici başa çıkamıyor, pazar tezgahına bile 'destur' diyerek yaklaşıyor. Market raflarındaki etiketler ise geçen her gün değişerek zamlanıyor. Vatandaşa gelince tencereyi kaynatmak için çarşı pazar, market market dolaşarak kesesine uygun fiyatta ürün arıyor. İyi de bu gıda fiyatları artışından kim sorumlu? Yani efendim lafın kısası vatandaş, dolduramadığı filesi için gıda maratonunda. Gönlünüzce bir hafta sonu dileğiyle.