Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı raporda Antalya'da yer alan bazı işletmelerin kullandığı kırmızı et de tavuk eti tek tırnaklı hayvan eti gibi buluntulara rastlanmıştı. Raporun yayınlanması ile Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya’da da vatandaş tedirgin olmuştu.
KUMPAS MAĞDURU OLMUŞ OLABİLİRLER
Konu ile alakalı değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Adnan İngeç, “Esnafımız bazen bu noktada suistimale kayabiliyor. Ancak Türkiye genelinde yayınlanan bu firma isimlerinin yarısının kumpas mağduru olmuş olabileeğini düşünüyoru. En azından ben öyle görüyorum. Örnek vermek gerekirse Türkiye'nin de gündemine oturan Köfteci Yusuf’ta ben domuz eti kullanıldığına kesinlikle inanmıyorum. Köfteci Yusuf'un sahibi olan Yusuf Akbaş’ı da tanırım. Bu tarz raporların ortaya çıkmasının altında başka şeyler olabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
FİYATTAN ANLAŞILIR
“Ancak küçük esnaf bu tarz suistimallere yönelebilir” diyen Antalya ticaret Borsası Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Adnan İngeç, “Bugün 1 kilogram kıymanın fiyatı 550 lira civarında. Ancak bazı işletmeler bir kilogram kıymayı 300- 350 lira bandından satışa sunuyor. Dükkanın camına asılan yazıya baktığımızda kıymayı 300- 350 liraya sattığını reklam ediyor. Aslında bu bir anons. ‘Ben tağşiş kullanıyorum’ diyor. Böyle olduğunda tüketicinin bunu düşünmesi lazım. Tüketicinin de biraz bilinçli olması lazım. Tabii bunları söylerken alım gücünün de farkında olmamız gerekiyor. İnsanlar bu fiyatlara alım gücü düşüklüğü sebebiyle yönelmek zorunda kalabiliyor. Unutulmamalı ki fiyatı piyasanın çok altında olan kırmızı et ve kırmızı et türevlerinde tağşiş ihtimali çok yüksektir” diye konuştu.
TAĞŞİŞ ÜRÜN NE DEMEK?
Tağşiş, gıda maddelerinin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi halini ifade eder. Tağşişle bir ürünün doğal içeriğine, yabancı veya ucuz bir madde ekleyerek ve içeriğindeki değerli bir bileşenin bir kısmını veya tamamını değiştirerek haksız kazanç sağlanır.