BİR İNSAN BİR YAŞAM
Simru SİLAHTAROĞLUGönüller Bir Olsun!
TEMA Vakfı Antalya Temsilcisi Av. Aysel Çınar, Ekspres’e yaptığı açıklamada erozyon ve çölleşmeyle mücadelenin acil bir konu olduğuna bir kez daha dikkat çekerek ‘Çölleşme ile mücadele, Devlet Politikası haline getirilmeli’ diyor.
Tema Vakfı’nı, 1992 yılında tanıdık,bildik ve ezberimize aldık. Ve de Tema, kurulduğu günden itibaren doğanın, yeşilin en önemlisi de erozyonu önlemek için ormanın önemini topluma belletip akıllara kazıdı. Sadece belleklerde mi kaldı elbette hayır. Hayata geçirdiği projeler ve etkinliklerle de mesajını pekiştirdi. Erozyonla mücadele ve ağaçlandırmayı misyonu olarak benimseyen TEMA, o gündür bu gündür ülkemizin olmazsa olmazı oldu. Bize de Vakfın aşıladığı ağaç ve doğa sevgisiyle gönüllerimizi gönül rızasıyla doğaya kaptırdık!

Yaşanabilir bir gelecek içinTürkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı TEMA’yı bilmeyen tanımayan yok. Hatta Vakfın doğaya gönül vermiş kurucuları Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit’i de biliriz. Doğaya karşı toplumsal duyarlılığı arttırmak su, hava .orman ve biyolojik çeşitlilik gibi ülkemizin tüm doğal varlıklarını koruyucu çözümler üretmek için canla başla çalışan TEMA Vakfı ile 600 bini aşkın gönüllünün imza attığı ve atacağı projelerin neler olduğunu paylaşmak istedim sizlerle. Ve de TEMA Vakfı Antalya Temsilcisi Av. Aysel Çınar’ın kapısını çaldım. İşte, ezber bozduran ve de bilgilendiren sohbet.
TEMA Vakfı’nı nasıl anlatırsınız?

‘TEMA Vakfı 1992 yılında Toprak ve Yaprak Dede(Hayrettin Karaca) öncülüğünde bir Halk Hareketi olarak kuruldu. Ve Türkiye’de çevre alanında ilk kurulan Vakıf olma unvanını da aldı. Kuruluş amacı Türkiye’deki çölleşmeye dikkat çekmekti. ‘Türkiye Çöl Olmasın’ sloganı, toplumda büyük yankı uyandırdı. Bugün itibariyle yaklaşık 547 lokasyonda, İl Temsilciliği, İlçe Sorumluluğu, Mahalle Sorumluluğu ve Genç TEMA yapılanmamız mevcut. Bu bağlamda TEMA, Türkiye’nin en yaygın örgütlenmeye sahip Vakfıdır. 2016 itibariyle Türkiye’de, gönüllülük esasıyla çalışan 650 bin gönüllümüz var.’
Vakfın var oluş nedeni ve faaliyetleri? ‘Kaybolan geleceği kurtarmak, açlık ve yoksulluğu giderek topraktan gelen toplumsal barışı sağlamak. Ve ulusal anlamda, yasa koyucuları ya da uygulayıcıları, yasal düzenlemeler yapılması konusunda kulis faaliyetleri gerçekleştirmek. Yerel anlamda ise, çevre faaliyetlerinin etkin şekilde sürdürülmesini sağlamak. TEMA Vakfı’nın sürekli büyüyen gönüllüleri ve destekçileri sayesinde ve TEMA öncülüğünde Türkiye’de Mera ve Toprak Yasaları çıktı. Su Yasası da tasarı olarak TBMM’ne sunuldu ancak henüz yasalaşmadı. Faaliyetlerimize gelince, TEMA olarak bilinen misyonumuz, sadece çölleşmeyle mücadele eden bir Vakıf görünümünde. Oysa, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz Eğitim faaliyetlerimiz, Kırsal kalkınma faaliyetlerimiz, Ağaçlandırma faaliyetlerimiz, Savunuculuk faaliyetlerimiz, Nesli tükenmekte olan bitkilerin ve canlıların korunması gibi ya da iklim değişikliği alanında faaliyetlerimiz var’.
‘Her şey düşünceyle başlar’‘Modern doğa eğitimi programları geliştirildi. Yüz binlerce çocuk ve yetişkin ekolojik okur yazarlık kavramıyla tanıştı. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz Ekolojik Okur Yazarlık da gruplar, 4 yaş ana sınıfı Minik TEMA, İlk okul Yavru TEMA, orta öğretim lise TEMA olarak Ekolojik Okur Yazarlık eğitimi alıyor. Tema Eğitim Projesi kapsamında EOY eğitimi için, 21 Minik TEMA sınıfımız, 8 Yavru TEMA sınıfımız var. Bunun dışında 5 tane de Ağaç Kardeşliği sınıfımız var.Ve bu rakamlar, Antalya İl Merkezi bazında’.TEMA Vakfı’nın öne çıkan sloganları neler?‘Toplumda en fazla yankı uyandıran sloganımız ‘ Türkiye Çöl Olmasın’ ‘Su Hayattır’ ‘Ağaç Kardeşleri Yetişiyor’ ‘Sen o musun’ ‘Toprak Kaybetmek Hayat Kaybetmektir’ gibi. Ayrıca 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özgü ‘ Gerçek Aşklar Hep Yeşil Kalır’.
TEMA Vakfı’nın vizyonu?‘TEMA Vakfı’nın vizyonu, sürdürülebilir yaşam ilkesiyle doğal varlıkların korunmasında, çölleşme ile mücadeleyi bir Devlet Politikası haline getirmektir.’
TEMA Antalya Temsilciliğinin Projeleri?‘Önce şunu belirtmek isterim, TEMA Vakfı Antalya Temsilcisi görevine 5 Ağustos 2016 geldim.Ve kentimizde 10 bin civarında kayıtlı gönüllü üyemiz var, ancak eğitimcilerimizden, bilgilendirme çalışmaları, farkındalık yaratma çalışmaları konusunda gönüllük teklifleri geliyor ve elbette değerlendiriliyor. Bu çalışmalar arasında Erozyonla Mücadele Haftası, Su Haftası, Ormancılık Haftası gibi uzun soluklu aktiviteler yer alıyor. İçeriklerinden söz edecek olursak, Ormancılık Haftası kapsamında Antalya Valiliği ve Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Göynük’de fidan dikimi etkinliğimiz oldu. Nisan ayının son haftasın da ‘Kömür Karartır Sen Renklendir’ sloganı ile yapacağımız bisiklet turu etkinliğimiz olacak. Yine projelerimiz arasında, Yavru TEMA’larımız ile Beldibi kıyı temizliği ve Doğa Farkındalığı Yürüyüşü yer alıyor’.Ağaç Kardeşliği Projesi nedir?‘TEMA Vakfı’nın Ağaç Kardeşliği Projesi, Türkiye’de 5 bin çocuğa doğa eğitimi verilmesi amacıyla gerçekleştirildi ve de bul yıl 3’ncüsü gerçekleşiyor. Projeye, ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerimiz katılabiliyor. Çalışmanın içeriği ise, öğrencilerimize yerel bir tohum ve toprak veriyoruz. Öğrenci, TEMA gönüllüsü öğretmen gözetiminde tohumun nasıl gelişip yeşerdiğini ve bitkiye dönüştüğünü takip ediyor. Böylece öğrencilerin doğayı, ormanı ve ekolojik sistemi öğrenmelerini sağlıyoruz. Bu kapsamda 8 ana etkinliğimiz söz konusu. Ve bu etkinlikler, doğada gerçekleştirdiğimiz etkinlikler oluyor. Örneğin Balıkesir’de Adım Adım Ağaç Kardeşliği hatıra ormanımız var. 2017 Kasım ayında sonuçlanacak olan Ağaç Kardeşliği Projesi ile ilgili dönem sonunda aktiviteye katılan öğrencilere Ağaç Kardeşliği Sertifikası verilecek. Onlar da sertifikalarına ve yetiştirdikleri fidanlarına sahip oluyor ve ‘Benim de dikili bir ağacım var’ sözünü hak ediyorlar.’TEMA’ya destek olmak isteyenlere çağrınız nedir?‘Gönüllülüğün bir sınırı şekli ya da zamanı söz konusu değil. Dileyen zamanını, dileyen ekonomik desteğini, dileyen de bilgi birikimini ve uzmanlık alanını kullanarak destek olabilir. Yeter ki halkımız, kendileri dışında bir amaca hizmet etmek istesin ve gönül versin.’
Toplum olarak doğaya olan borcumuzu ödeyebiliyor muyuz?‘21’nci yüzyılın bize getirdiği rahatlık nedeniyle maalesef ödeyemiyoruz. Öncelikle israf denecek kadar tüketen bir toplum olduk. Yani tüketim alışkanlıklarımız her geçen gün israfa doğru gidiyor. Bakınız TEMA Vakfı’nın önemsediği bir diğer çalışma da İsrafın Önlenmesidir. Özet olarak tüketim alışkanlıklarımızı düzenleyerek, atıklarımızda geri dönüşüme katkı sağlayarak, bilinçli tüketimle tercihlerimizde çevreye duyarlılığımızı öne çıkararak israfın önüne geçebiliriz. Ve de en önemlisi, bunu bireysel veya politikalardan çıkarıp, Toplum Politikası haline getirmeliyiz. Teşekkür ederim.’Demek ki, TEMA Vakfı’nın sloganlarından biri olan ‘Yaşanabilir bir gelecek için TEMA gönüllüsü olun’ çağrısını toplum olarak benimseyip, üzerimize düşeni yapmalıyız.