RÖPORTAJ

ZEYTİNKÖY ıslah ediliyor!


Islaha muhtaç bir bölge Zeytinköy. Uzun yıllar uyuşturucu ve suç odaklarının barındığı, Antalya’nın güvenliğini tehdit eden ve Devlet Kurumlarının rahat çalışmasına imkan tanımayan bir bölge Zeytinköy. Potansiyel suç bölgesi olarak görülen bölge, başlatılan sosyal kalkınma projeleri ile tam anlamıyla mercek altına alınıyor. Amaç, Zeytinköy’ün adını güzelleştirmek.
Sosyal Kalkınma Projeleri
Antalya Valiliği 2010 yılından itibaren, bölgenin sosyal ve ekonomik olarak ıslahı için tüm kamu kurumları işbirliği ile çalışmalar başlattı. Ve bölge, ‘Zeytinköy Sosyal Ekonomik ve Kültürel Gelişim’ Projesi ile masaya yatırıldı. Bu projenin ana ekseni olarak da, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi’nin hayata geçirdiği ‘Zeytinköy Kadın Emeği Eğitim Merkezi’ gösterildi. Gerekçe ise bölgede gerek kadın gerek erkeklerde yaygın bir eğitim seviyesi düşüklüğü, yüksek işsizlik oranı, sosyoekonomik yetersizlikler gibi nedenlerle derin bir yoksulluk ve suç işleme yatkınlığı bulunmasıydı. Elbette önce eğitim dendi ve de ailenin omurgası olan kadınlara okuma yazma öğretilmeliydi. Öyle de oldu. Peki bu projeyi kimler hazırladı?
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi
Hani, eğitimde öncelik kadınların dedik ya, işte tam da burada Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi kangrene dönüşen Zeytinköy bölgesi için ‘Zeytinköy Kadın Emeği Eğitim Merkezi Projesi’ ile kanayan yaraya parmak bastı. Ne zaman 2016 yılında. Söz konusu bu sosyal kalkınma projesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edildi. Projeyi hazırlayan ve projenin fikir annesi olan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Proje Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan. Dört kademeli Projenin, bölge kadınlarına yönelik 16 Ağustos 2016 da açılan Okuma-Yazma Kursu ile hayata geçtiğinin altını çizen Prof. Sarvan, Projenin amacını ve içeriğini ilk kez Antalya Ekspres ile paylaşıyor.Neden Zeytinköy
‘Antalya’nın merkezinde olan Zeytinköy, sosyal ve ekonomik sorunlarla boğuşan sıkıntılı bir bölgemiz. İşsizliğin ve yoksulluğun yüksek seviyede olduğu ve ismi uzun yıllar uyuşturucu madde ticareti ile anılan Zeytinköy’ü, 2010 yılından bu yana Antalya Valiliği özel projelerle ıslah etmeye çalışıyor. Bu projelerin ana ekseni olarak da Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube’sinin hazırladığı Zeytinköy Kadın Emeği Eğitim Merkezi Projesi seçildi. Merkezin seçilmiş olmasının ana gerekçesi ise, ıslah edilmeye çalışılan Yeşildere, Doğuyaka ve Gebizli mahallelerinde ikamet eden ve düzenli çalışma imkanlarından yoksun kadınların ekonomik ve sosyal hayata güçlendirilerek katılımlarını sağlamak amacı ile hayata geçirilmiş olmasıdır. Bu amaç, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek, işsiz kadınların girişimciliklerinin geliştirilmesi suretiyle el emeğine dayalı düzenli gelir kaynaklarına kavuşturularak kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitelerinin yükseltilmesi yönündedir.’
Zeytinköy Kadın Emeği Eğitim Merkezi Projesinin amacı?
Bu yapı içinde suça bulaşmamış ailelerin yaşamlarını idame ettirebilmek için elbette düzenli gelir kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Kadınların çoğu aile bütçesine katkı yapmak için düzensiz, güvencesiz işlerde çalışmakta veya evde el emeğine dayalı fason üretimler yapmaktadır. Bu dezavantajlı kadın grubunun el sanatlarına dayalı beceri kurslarında yetiştirilmesini ve onlara pazarlanabilir özel tasarım ürünleri üretme ve pazarlama gücü kazandırılmasını, kadın ve anne olarak ihtiyaç duyduğu eğitimleri almasını sağlayacak eğitim merkezi, kadınları ekonomik ve sosyal anlamda güçlendirerek yaşam kalitelerini yükseltecek ve bölgenin sosyal ve kültürel dönüşümüne yardımcı olacaktır.’Proje ne vaat ediyor?
‘Zeytinköy Kadın Emeği Eğitim Merkezi Projesi, Zeytinköy’ün Doğuyaka, Gebizli, Kızılarık ve Yeşildere mahallelerinde yaşayan kadınlarımıza el becerilerini Halk Eğitim Merkezi kurslarıyla geliştirerek belgelendirebilecekleri, satış imkanları olan cazip ürünlere dönüştürebilecekleri, birlikte üretip satış yapabilecekleri, yıl boyu kazanç sağlayabilecekleri bir Eğitim Merkezi kazandırıyor. Projenin yürütüleceği mekan, bu mahallelerin kadınlarının kolayca erişebilecekleri çok uygun bir kesişim noktasında ve Muratpaşa Belediyesi tarafından hazırlanıyor. Bu mekan projenin bitiminden sonra da Belediye’nin Kadın ve Aile Birimi tarafından kadınlara yönelik eğitim ve danışma merkezi olarak çalışmayı sürdürecek. Eğitim Merkezinde proje süresince yürütülecek dört el sanatı kursu Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenecek ve başarılı kursiyerlere SERTİFİKA verilecek ve kursların tüm malzemeleri proje bütçesinden temin edilecek.’Kursların ön şartı nedir?
‘Bu kurslara katılımın ön şartı, Okur-Yazarlıktır. Bu şartı yerine getiremeyen kadınlarımız için el sanatı kursları öncesinde, Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi tarafından 120 saatlik Okuma-Yazma kursları düzenlenmiştir. Açılan kurslara katılamayan ancak okuma yazması olan kadınlarımızın Halk Eğitim Merkezinde sınava girerek belge almalarına destek veriliyor. El sanatları kursiyerlerine ve semtin diğer kadınlarına, Antalya’nın kadın girişimcileri tarafından girişimcilik, marka oluşturma, finansal okur yazarlık, iletişim ve pazarlama konularında en az 15 saatlik seminerler verilecek. Ve de Proje süresi boyunca Zeytinköy'lü kadınların katılımına açık olacak şekilde, kişisel gelişim, sağlık, beslenme, çocuk yetiştirme, ergen psikolojisi, uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele, aile ilişkileri, aile içi şiddetle mücadele vb. konularda 90'ar dakikalık yaklaşık 10 farklı seminer düzenlenecek’.Kursların içeriği neler?
‘Biraz önce de dediğimiz gibi Zeytinköy ıslaha muhtaç bir bölge. Ve bölgede yaşayan dezavantajlı kadınlar için hazırladığımız güçlendirme projesinde kadınlar kendileri için hazırlanan kurslarda el becerilerini kullanarak gelir elde edebilecekler. Sosyal ve ekonomik sorunlarını çözebilecekler. Söz konusu kurslarımız Turistik ve Hediyelik Eşya Yapımı Kursu, Nikah Şekeri Hazırlama Kursu, İğne Oyası Kursu, Takı Tasarım Kursu. Zeytinköy Kadın Emeği Eğitim Merkezi, Proje bitiminden sonra semt kadınlarının talepleri doğrultusunda yeni kurslar düzenlemeye ve bir Kadın Eğitim ve Danışma Merkezi olarak çalışmaya devam edecek’.
Ürünler nasıl pazarlanacak?‘El Sanatları kurslarında öğrenilen becerilerin satış şansı yüksek pazarlanabilir ürünlere dönüştürülebilmesi için proje kapsamında planlanmış faaliyetlerimiz var. Kurslar tamamlandıktan sonra, başarı sertifikalarını alan kursiyerlerle birlikte her el sanatı alanı için otel ortamında bir günlük ürün tasarımı atölyesi yapılacak, pazarlanabilir ürünler için fikirler geliştirilip denenecek; ürün tasarımı konusunda uzman kişilerden destekler alınacak. Antalya’nın turist ağırlayan büyük otelleriyle veya tatil köyleriyle haftanın bir günü Zeytinköy El Sanatları için bir satış standı sağlanması için protokoller imzalanacak. Kadınlarımızın ürünlerinin internetten tanıtımını sağlayacak Zeytinköy El Sanatları Web Sitesi oluşturulacak ve sürekliliği sağlanacak. Ayrıca, Zeytinköy kadınlarının katılabileceği fuar ve kermeslerin bir programı çıkarılarak katılım organizasyonları için bir işbölümü sistemi oluşturulacak. Muratpaşa Belediyesi tarafından Zeytinköy'de gerçekleştirilecek olan kapalı semt pazarında Zeytinköy kadınları için bir el sanatları standı tahsis edilecek. Ve de Kursların bitiminden önce 21 Mayıs 2017 tarihinde kursiyer kadınlarımızın ürünlerinin satışının yapılacağı bir Zeytinköy Semt Kermesi Şenliği düzenlenecek’. Zeytinköy Kadın Eğitim Merkezi Projesini böyle anlatıyor Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Proje Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan. Ve de sözlerine noktayı koyarken, projenin en önemli amacının Zeytinköy’ün adının güzelleştirmek olduğunun bir kez daha altını çiziyor.