İnsanların tempolu iş hayatında bulunmaları, hazır ürünlere yönelmedeki en önemli etmenlerden biridir. Ürünlerin kısa sürede hazırlanması, mevsimi dışında meyve ve sebze tüketme isteği veya yiyeceklerin hazır halde saklanmasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri konserve yapmak. Ev yapımı konserve tüketimi hem ekonomik hem sağlıklı ancak doğru şekilde işlem görmediği zaman tehlike oluşturabilir. Evde konserve yaparken sağlığınızı tehlikeye atmamanız lazım. Bunun için de dikkat edilmesi gereken detaylar var.

***

Sebze ve meyvelerin taze olmasına ve küflü olmamasına dikkat edin. Konserve hazırlanırken kullanılan malzemelerin iyice yıkanması, gıdaların taze olması ve bozulmaya uğramamış olması gerekmektedir.

***

Isıya dayanıklı cam kullanın. Konserve yapımında kullanılan kapların ısıya dayanıklı cam olması önemlidir. Cam kavanozları kaynatın. Cam kavanozlar kullanımdan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Bunun yanında kavanozların kapaklarının yeni olması gereklidir.

***

Steril ortamda işlem yapın. Konserveyi hazırlayacağınız çalışma ortamının ve

malzemelerin steril durumda olmasına dikkat edin.

***

Sebze ve meyveleri 15-20 dakika kaynatın: Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Ayrıca tüm sebzeler temizlendikten ve parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır. Böylece sebzede bulunan mikroorganizmanların yükü de azaltılmış olur.