Antalya'da Vali Münir Karaloğlu başkanlığında 2018 yılı değerlendirme toplantısı yapıldı.
Düzenlenen toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, turizmle ilgili devlet dairelerin müdürleri ve turizmciler katıldı.
Toplantının ana konusu benim bir önceki yazım. Yani 'Antalya 2018'e hazır mı?'.
Toplantıda bu sorunun cevapları arandı. Sonuç olarak Antalya'nın 2018'e hazır olmadığı anlaşıldı.
ICF Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, toplantıda havaalanı ile ilgili bir sunum yaptı.
Döngel, 2014 yılına kadar dünya turizm örgütünün verilerinin iki katı büyüyen Antalya'nın 2016 yılında asıl krizi yaşadığını belirtti.
Döngel, Antalya Havalimanı'nın 2014 yılında Avrupa'da en büyük büyümeyi gerçekleştiren havalimanı olduğunu söyledi.
Döngel'e göre 2018 yılında 2016 yılına göre Antalya'ya gelecek turist sayısı 2 kat artacak.
Peki başta havaalanı olmak üzere turizmle ilgili diğer birimler buna hazır mı?
Yapılan toplantıda hazır olmadığı anlaşıldı.
En büyük sorunun kalifiye personel eksikliği olduğu ortaya çıktı.
Havaalanında kalifiye personel eksikliği, yer hizmetleri dahil her bölümde iki ay içinde giderilecekmiş. TGS, Havaş ve Çelebi personelini yüzde 30 ile 40 arasında arttıracağını duyurdu. Bu artış yeterli olur mu? Sorun büyük olduğu için çözüm olacağına ihtimal vermiyorum.
Havaalanında pasaport kontrolünde yaşanan sorun ise çözülüyor. Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Antalya Havalimanı'nda geçen yıl 360 personel ile çalıştıklarını, bu yıl bu sayıyı ilk etapta 450'ye yaz aylarında da 500'e çıkaracaklarını ve sorunu çözeceklerini ifade etti.
Toplantıda en fazla ses ise transit gelen yolcuların gümrük muhafaza memurları tarafından hoş olmayan bir şekilde karşılanması oldu.
Turizmci Yusuf Hacısüleyman ve Cengiz Haydar Barut, gümrük muhafaza memurlarının gelen yolculara çok kaba davrandığını, gelen her kişinin bavullarının x-ray cihazından geçirilerek arandığını, bunun da kuyruklara neden olduğunu belirterek tepkilerini dile getirdiler.
Antalya Valisi Münir Karaloğlu ise gümrük konusunun en dramatik konu olduğunu, Antalya'ya 600 bin transit yolcunun geldiğini belirterek, 'Gümrük çalışanların davranışları mazeret olamaz. Turisti ilk ve son memnun edecek olan yer havaalanıdır. Gümrükte bir sorun varsa mevzuat ile çözülebilir. Bu mazeret olmamalı' dedi.
Karaloğlu, Antalya'nın 2016 yılında çok büyük bir kriz yaşadığını, 2017 yılında sayı olarak artış sağlandığını ama gelir artışının sağlanamadığını, 2018 yılının ise hem sayı hem de gelir açısından düzelme yılı olduğunu ifade etti.
Karaloğlu sadece turizmcilere değil esnafa da belediyelere de seslendi.
Karaloğlu, esnafın vitrinini yenilemeden, personelini eğitmeden, turizmin heyecanını yaşamadan başarılı olmasının beklenemeyeceğini kaydetti.
Karaloğlu ayrıca taksici esnafının da arabasını yenilemesi gerektiğini, belediyelerin şehri gelin gibi süslememesi durumunda da görevlerini gereği gibi yapmamış olacağını bildirdi.
'Turistleri tekrar tekrar Antalya'ya getirebiliyorsak, tatil önceliğimiz Antalya dedirtebiliyorsak başarılı olduk' diyebiliriz diyen Vali Karaloğlu, bu şehirde yaşayan her kesin turizm için durumdan vecibe çıkarması gerektiğini vurguladı.
Sayın valimizin söylediklerine katılmamak mümkün değil.
Vali Karaloğlu laf değil icraat istedi. Herkesin görevini yapması gerektiğini söyledi.
Karaloğlu eğer işi sıkı tutar, söylediklerinin yapılıp yapılmadığını denetler, Antalya'nın sorunlarının giderilmesi noktasında gereğini yaparsa o zaman Antalya turizme hazır diyebiliriz.
Ben bu konuda valimizin kararlı olduğunu gördüm ve sevindim.
Şu anda 2016 yılına göre 2 kat turist bekleyen Antalya yeni sezona hazır değil. Hazır olması için sorunların en kısa sürede çözülmesi gerekiyor.
2018 yılı turistin geri dönüş yılıdır. Bu noktada herkes üzerine düşeni yapmalı.
2018 Antalya için sınav yıldır. Bu sınavdan başarı ile çıkmalıyız.
Geri dönen turistin tekrar yok olmaması için bu büyük bir fırsattır.