Muratpaşa İlçesi Demircikara Mahallesi’nde yer alan, mülkiyeti Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait ve halk arasında ‘Narenciye Alanı’ olarak bilinen yaklaşık 6 hektarlık alanın 10 yılık süreyle kiralanmak üzere ihaleye çıkarılmasına tepkiler sürüyor. Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları(TMMOB) Şehir Planlamacıları Odası Antalya Şubesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Narenciye Alanı, hem geçmişi hem de kentin tarımsal hafızası açısından büyük öneme sahip, neredeyse tek örnek niteliğinde bir alandır. Bu alanın korunması, bakımsız halinin ivedilikle düzeltilmesi ve kente yeniden kazandırılması gerekmektedir” denildi.
EKOLOJİK DENGEYİ BOZABİLİR
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün (BATEM) mevzubahis alan üzerindeki sorumluluğunun sona ermesinin ardından alanın atıl kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “Muratpaşa İlçesi Demircikara Mahallesi’nde yer alan, mülkiyeti Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait 447 ada 3 nolu parselde bulunan ve halk arasında “Narenciye Alanı” olarak bilinen yaklaşık 6 hektarlık alanın 10 yıllığına kiraya çıkarıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bir zamanlar ülkemizin en önemli tarımsal araştırma kurumları arasında yer alan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün (BATEM) sorumluluğunda bulunan bu alan, narenciye çeşitlerinin geliştirilmesi, verimliliğin artırılması ve hastalıklarla mücadele gibi önemli çalışmaların yürütüldüğü bir yer olarak bilinmektedir. Ancak geçtiğimiz yıllarda BATEM’in bu alandan çekilmesiyle birlikte, alanda birçok ağaç kesimi yapılmış ve alan atıl durumda bırakılmıştır. Narenciye Alanı, Antalya kent merkezinde benzersiz bir konumda yer almaktadır ve uzun süredir bakımsız bir şekilde kaderine terk edilmiştir. Bu durum, kentin tarımsal araştırma kapasitesine ve ekolojik dengesine ciddi zararlar verme potansiyeline sahiptir” denildi.
‘NARENCİYE ALANI’NIN AMACI DIŞINDA KULLANILMASINA KARŞIYIZ’
Narenciye alanının Antalya için önemine ve amacı dışında kullanılmaması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Narenciye Alanı, hem geçmişi hem de kentin tarımsal hafızası açısından büyük öneme sahip, neredeyse tek örnek niteliğinde bir alandır. Bu alanın korunması, bakımsız halinin ivedilikle düzeltilmesi ve kente yeniden kazandırılması gerekmektedir. Amacına uygun olarak kullanılmadığı takdirde, hem kentin ekosistemi hem de tarımsal yapısı üzerinde ciddi olumsuz etkiler doğacaktır. Antalya’nın sürdürülebilir gelişimi için bu alanın korunması, koruma-kullanma dengesinin sağlanması, kent ekosisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilirliğinin temin edilmesi gereklidir. TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi olarak Narenciye Alanının amacının dışında kullanılması durumunda kentimizde telafisi güç veya imkânsız zararların oluşacağından, ekolojik döngü sistemine zarar verecek her türlü yaklaşımın karşısında olduğumuzu ve şehircilik ilke ve esaslarını dikkate alarak, kamu yararı gözeterek, doğa ile barışık, daha yaşanabilir kentler oluşturabilmek için doğal yaşam alanlarını savunmaya devam edecek olup bu konuda mücadelelerimizi sürdüreceğimizi duyururuz” ifadeleri kullanıldı.