Misal, 2025'te asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Ocak ayı brüt-net asgari ücret zammı beklentisi ne, yüzde kaç zam olacak? Buyurun birlikte bakalım. Uzmanlar olası zam oranlarını alt alta sıralamış, yüzde 20-25, yüzde 30-35, yüzde 40-45 ve de yüzde 50 arasında olabilirmiş. Fısıldanan ise asgari ücrete yüzde 23 zam yapılma olasılığı. Bu zam yeter mi onlara sormak lazım. Yani, 2025 Ocak hesaplamaları tahmini rakamlar ile başlamış. Asgari ücretli de iddialara girmiş şimdiden 'lades'!

***

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun görüşmelerine haftalar aylar kala, “Yeni yılda brüt ve net asgari ücret ne kadar olacak” sorusu şimdiden gündemin ta orta yerine oturmuş bile. Milyonlarca çalışanın beklediği yeni yıl asgari ücret zammı çalışmaları, bildiğimiz gibi Aralık ayında başlayacak başlamasına da 17 bin 2 lira olan asgari ücrete 2024 Temmuz ara zammı yapılmazken 2025 tahminlerinin gelmeye başlaması hayra alamet mi dersiniz? Demek ki ekonomide işler iyiye gidecek!

***

Baksanıza, “Asgari ücret ne kadar olacak” sorusu Ekim ayının ikinci haftasında gündeme gelmiş, yapılacak zam oranları konuşulur olmuş. Uzmanlara göre, önümüzdeki yıl asgari ücretin bir yıllık mı, 6’şar aylık mı saptanacağı belirsizliğini koruyormuş. Emekçiler ise 2025 yılı ücretinin, ıskalanan Temmuz ara zam kaybını giderecek şekilde belirlenmesini talep ediyormuş. Eh haklı talep değil mi? Açlık sınırı bile olmuş 19 bin 271 lira, ücretlinin aylığı açlık sınırının bile gerisinde kalmış. Bunu hesap kitap etmek için ekonomist olmaya gerek mi var Allah aşkına?

***

Emekli ve çalışanın gözü kulağı Ocak zammında, milyonlarca borçlu da bankaların takibinde. 2024’te yasal takibe düşen kişi sayısı yapılan açıklamaya göre, ciddi boyutlara ulaşmış. Borçlar almış başını gidiyor, gider elbet, bu maaşla bu borç ödenir mi? Emeklisi, asgari ücretlisi, memuru, özetle sabit gelirlisi borç batağından nasıl kurtulur? Derken BDDK'dan borçla borç yapılandırma sistemi çıkageldi. Buna göre de bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getirildi. Yani, bireysel kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler için mevcut kredi kartı borçlarının 60 aya kadar taksitlendirilmesi. Yapılandırma dediğin faiz üstüne faiz, borç faiz sarmalında vatandaş banka takibinde. Bu yapılandırma, vatandaşın mı, bankanın mı lehine? Anlayan var mı? Hani iki bilinmeyenli denklem misali. Kalın sağlıcakla. İyi hafta sonları olsun.