Yazar ve eşitlik savunucusu İlyas Ali Daştan, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önemli bir insan hakları ihlali olduğunu dile getirerek, “Şiddet ve cinayet olayları her geçen gün artıyor ve her seferinde bu da olmaz dedirten boyutlara ulaşıyor. Güldünya, Özgecan, Münevver, Şule, Emine derken binlerce olayın adı farklı ama öznesi aynı, kadın” dedi.
Dünya genelinde kadına yönelik şiddet sorununu gündeme getiren Daştan, “BM tarafından İstanbul Sözleşmesi uluslararası arenada kadına yönelik ev içi şiddetle mücadelede temel argümandır. Ama biz, ilk imzalayan ülke olarak bir gecede bu sözleşmeden çıktık. Türkiye’de şiddetle mücadele adına 6284 sayılı Kanun’un uygulamaya konuldu. Bu yasa önemli bir adım, ancak daha fazla mücadele edilmesi gerekiyor” dedi.
KADES: ŞİDDET MAĞDURLARINA ANINDA YARDIM
Kadına yönelik şiddetle mücadelede en önemli gelişmelerden birinin, İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Mart 2018’de hayata geçirilen Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) olduğunu belirten Daştan, “KADES, mobil telefonlar üzerinden indirilebilen bir uygulama ve şiddet mağdurlarının doğrudan emniyet güçlerine ulaşmasını sağlıyor. Uygulama ilk başladığından bu yana 7.830.000 kişi indirip kullanıyor. Emniyet verilerine göre KADES üzerinden 1 milyon 480 bin ihbar alındı ve bunların 920 binine yardım edildi” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün 2025 yılı verilerine göre, yılda yaklaşık 20.370 vakaya müdahale edildiğini belirten Daştan, bu verilerin, kadına yönelik şiddetle mücadelenin hala ciddi bir sorun olduğunu ve daha fazla bilinçlenme gerektiğini ortaya koyduğunu ifade etti.
ANTALYA, KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE İLK 3'TE
Umut Vakfı’nın verilerine göre, Antalya'nın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde Türkiye'de ilk 3 il arasında yer aldığını belirten Daştan, “Bu durum, bölgede şiddetle mücadelenin daha etkin bir şekilde yapılması gerektiğini gösteriyor” dedi.
TOPLUMSAL BİLİNÇLENDİRME VE EĞİTİM ÖNERİSİ
KADES uygulamasının ve şiddetle mücadelenin daha etkili olabilmesi için toplumsal bilinçlendirmenin her alanda devam etmesi gerektiğini söyleyen Daştan, “Yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin emniyet birimlerine daha fazla destek vermesi gerekiyor. Kreşten başlayarak her kademedeki çocukların teknoloji kullanımını göz önünde bulundurmalıyız. Şiddetle Mücadele Uygulaması okulda öğretilmeli, çocuklar evde annelerine ve babalarına bu konuda farkındalık kazandırmalı” dedi.
Kadına yönelik şiddetle mücadele için her adımın toplumsal değişim yaratabileceğine dikkat çeken Daştan, “KADES uygulamasının ve diğer mücadele mekanizmalarının daha fazla yaygınlaştırılması gerekiyor” diye konuştu.