KAMU kurumlarında yaşanan yemek sorununa dikkat çekmek için Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, şube binasında bir basın toplantısı yaptı. “Sorunun asıl nedeni yemekhane hizmetlerinin kamusal olmaktan çıkarılmasıdır” diyen Şükran İçöz, “Sektörde adeta tekelleşen belirli yemek firmaları tarafından yetersiz ve nitelikten çok uzak bir biçimde sunulan yemek ve beslenme hizmetleri, sağlık emekçilerinin ağır çalışma koşullarının ihtiyacını karşılamamaktadır. Çeteleşen, tekelleşen bu firmaların ihale yolsuzlukları iki hafta önce yayınlanan Sayıştay raporunda 15 sayfalık bir bölümde yer almıştı. Bu nedenle bizlerden alınan vergilerle karlarına kar katarken bizi aç bırakan özel sektörce sunulan yemek ve beslenme hizmetleri eskiden olduğu gibi kamu tarafından sunulmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘İYİ BESLENEMEYEN SAĞLIKÇILARIN ÜRETİMİ AZALIYOR’
Sağlık çalışanlarının beslenmesinin çok önemli olduğunun vurgusunu yapan Başkan İçöz, “Sağlık hizmetinde önemli rol oynayan çalışanların sağlığı ve iş güvenliği; yaptıkları işe göre gerekli besinleri; miktar ve kalite olarak yeterince almaları ile mümkündür. İyi beslenemeyen çalışanların sağlığı bozulmakta, iş kazası riski artmakta, üretim, verimlilik ve performansları önemli ölçüde azalmaktadır. Genellikle evinde de yeterince beslenemeyen sağlık ve sosyal hizmet emekçileri uzun saatler ve artan iş yükü koşullarında işyerinde de iyi beslenememektedir” dedi.
‘HASTANE YÖNETİMİ GIDADAN KISIYOR’
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin, iş yerlerinde yeterli ve dengeli beslenmesinin en temel haklardan olduğunu söyleyen İçöz, “Çalışanların bu hakları yıllarca gasp edilmiş ve pandemi döneminde yeterli ve dengeli beslenme olanakları tamamen ortadan kalkmış, Sağlık emekçilerinin mali ve özlük hakları ihlal edilip emekleri sömürülürken bir taraftan hastane yönetimi, hastanelerin ekonomik darlıktan çıkış yolu olarak yemeklerden tasarruf etme eğiliminde ya da eksiklikler ve taleplere karşı duyarsız kalmaktadır. Hastane yönetimi, sağlık emekçilerini değersizleştirme ve yok sayma eğilimini ortaya koymaktadır. Bu eğilim, gıda fiyatlarındaki artışla birlikte sağlık emekçilerine çalışırken protein değeri içindeki kurtlardan ibaret olan âdete ortaçağ koşullarında emekçilere reva görülen beslenme koşulları dayatmasına dönüşmüştür” diye konuştu. HABER/ÇİĞDEM KORKAN