Aklıma geliveren ilk başlık bu oldu. Yine soruyoruz 'ciddi misiniz'? Duydunuz veya duymadınız ülke ekonomisini yöneten Sayın Bakanımız açıklıyor, “Türkiye'de asgari ücret düşük değil”. Açıklamayı, haber kanallarında dinleyenler ‘bu şaka olmalı veya yanlış anladık' gibi ikilem yaşamıştır. Ama Bakan Bey devam ediyor ve "Asgari ücret konusunun istismarı popülizm" deyiveriyor. Peki, ülkemizde asgari ücret ne kadar birlikte tekrarlayalım, 17 bin 2 lira doğru mu? Açlık sınırı ne kadar 18 bin 9 yüz küsur. Ne diyelim, Eylül ayında enflasyonda düşüş olacakmış diyelim! Yemin ederim, ben artık oynamıyorum, yaşamdan istifa ediyorum diyesim geliyor. Ya siz ne diyorsunuz?

***

Dedik ve konuyu kapattık. Şimdi cümleye 'ev kiralarında TÜFE dönemi başladı' diye devam edelim. De az biraz başa dönelim neydi, 2022 yılında enflasyonla mücadele kapsamında konut kiralarına yüzde 25'lik üst sınır getirilmişti. Ve dahi Pazartesi günü itibariyle uygulama sona erdi. Şimdi eskiden olduğu gibi 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi ortalaması geldi. Yani ne diyoruz yüzde 25'e 'güle güle', TÜFE'ye 'hoş geldin' diyor, sınırı rafa kaldırıyoruz. Artık ortada sınır mınır yok.

***

Temmuz ayının kira artış oranı da bugün açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamları ile belirlenecekmiş. Böylece kira sözleşmesi bugünlerde biten kiracının gözü, enflasyon rakamlarında. Mesela, Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62 nokta küsur olarak açıklanmıştı değil mi? Hal böyle olunca bu durumda kira zammı ne kadar olur ki bir kesim ev sahibi yüzde yüz zam yapabilir mi? Veya sırada yeni bir kriz olur mu? Sorular soru olmaktan çıktı, kiracı açısından kaygı ve korkuya evirildi.

***

İşin uzmanlarının görüşleri hiç de hayra alamet değil. Ne diyorlar, “Farklı bir düzenleme yapılmaması halinde, Temmuz'dan itibaren kira artış oranı yüzde 60'lar düzeyinde beklenebilir”.  Peki bu nasıl etki yaratır? Bir kere yüzde 60'lar düzeyindeki bir zammın, kira artış dönemi gelen sözleşmelere çok büyük bir yük getireceği için ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar daha doğrusu kavgalar artmaz mı? Diğer bir soru da TÜFE sınırı aşılır mı?

***

Vatandaşın geçinememe sorununa barınma sorunu da eklenirken formüller de aranıyor mu acaba. Emeklisi, asgari ücretlisi, memuru, amiri, dar gelirlisi enflasyona karşı nasıl korunacak? Hakkını alamayan işçi, geçinemeyen emekli, kepenk kapatan esnaf, enflasyona teslim olmuş da vatandaşın yaşam standardı düşmüş, yerlerde yok olmuş. Sahiden enflasyon, Eylül ayında düşer mi! Haydi canım eğlenmeyin.