TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ali Manavoğlu, 1 Haziran ‘Dünya Süt Günü’ne özel açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki süt üretimine değinen Manavoğlu, “Türkiye’de 2020 yılında toplam çiğ süt üretimi 23,50 milyon ton iken, bu rakam 2022 yılında 21,56 milyon ton seviyesine düştü ve yüzde 8,3 azaldı.  Bu dönemde nüfusumuz 83,60 milyondan 85,28 milyona çıktı ve yüzde 2 arttı. Bu veriler, son yıllarda uygulanan tarım politikalarının yanlışlığını gözler önüne sermektedir. Yüksek enflasyon ile sürekli artan yem fiyatları, besicilerimizin finansal sorunlar yaşamasına, hayvanlarını besleyememesine, verimin düşmesine ve hatta kesimhaneye göndermek zorunda kalmasına sebep olmaktadır. Artan nüfusumuza yetecek ve sağlıklı besleyecek temel gıda maddelerinin üretiminde sınıfta kalıyoruz, beslenme ile önlenebilecek hastalıklara davetiye çıkarıyoruz” dedi.

ali manavoğlu

SÜTÜN ÖNEMİ
Beslenmede sütün önemine değinen Manavoğlu, süt ve süt ürünleri kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere pek çok mineral, yağda çözünen (A, D, E ve K grubu) ve B grubu vitaminler, süt proteinleri ve esansiyel aminoasitler bakımından önemli bir kaynak olduğunu söyledi. Manavoğlu, “Çocuklar, menopoz sonrası kadınlar ile gebe-emziren kadınlar için günlük süt ve süt ürünleri tüketimi 1 su bardağı süt ve 1 kase yoğurt olarak tavsiye ediliyor. Ayrıca içerdiği kalsiyum ve fosfor mineralleri ile diş ve kemik gelişimine katkıda bulunur” ifadelerini kullandı.

ÜRETİMDE KADIN İSTİHDAMI
Sütün dünyada en fazla üretilen tarımsal ürün olduğunu yıllık 307 milyar dolar üretim değerine sahip olduğunu belirten Manavoğlu, “Süt sektörü çiftlikten sofraya tüm değer zincirinde kayda değer iş imkanı yaratması ile kadın istihdamını artırmakta ve kırsaldan kente göçün önlenmesinde önemli rol oynuyor. Süt üretimi bitkisel üretimle birlikte yapıldığından, tarımsal alanların tahribatının önüne de geçiyor. Süt sektörü, kırsal nüfusun gelir elde etmesinin yanı sıra adil bir gelir dağılımına yardımcı olur. Dünya genelinde 37 milyon süt işletmesi kadınlar tarafından yönetiliyor. Bu da kadının ekonomiye katacağı katma değer açısından oldukça önemlidir” dedi.  HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin