YENİ eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla birlikte özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda okullarda oluşabilecek düzensiz beslenmenin ardından diş kayıplarına karşı uzmanlar velileri uyarıyor. Uzman Diş Hekimi Erkan Taner Çelikel, okullarda oluşabilecek düzensiz beslenmenin diş çürümelerine ve diş kayıplarına yol açtığını belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Diş Hekimi Erkan Taner Çelikel, “Çocuklarımızın zaten diş problemleri hali hazırda var. Okul sürecinde hem beslenme açısından hem bakım açısından eksiklerimiz daha da artıyor. Böyle bir durumda daha fazla çürüklerle karşılaşabiliyoruz. Öncelikli olarak düzenli olarak ağız bakımlarını yapmamız gerekiyor. Çocuklara ağız bakım alışkanlığını kazandırmamız gerekiyor. Düzenli diş fırçalama en önemli faktör” dedi.

ÇÜRÜK OLUŞUMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Dişlerde çürük oluşumlarının farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Çelikel, “Erken çocukluk çağındaki çürükler genelde toplumdaki bebek beslenmesi ve çeşitli kültürel alışkanlıklarla bağlantılı olabiliyor. Aynı şekilde ağız hijyenine dair çocuğun yeterli eğitimi alıp almadığı bu konuda önemli noktalardan bir diğeridir. Bunun yanı sıra dişlerin çürümesine neden olabilecek bazı sebepler; çocuğun ağız solunumu yapması, ara öğün tüketiminin sık olması, ağız içinde yemek bekletme davranışı, çocukla doğrudan ilgilenen kişinin ağız sağlığının yetersiz olması, çocuğun diş hekimi ile geç tanışması, dişlerdeki yapısal bozukluklar şeklinde özetlenebilir” dedi.

Dişçi

Bu etkenlerin her birinin çürük oluşumlarının nedenleri arasında gösterilebileceğini ifade eden Uzm. Dr. Çelikel, “Öncelikle ağız içi sağlığının çocukluktan oluşması önemlidir. Ayrıca diş ağrısı, diş eti apsesi ve erken yaşta diş kaybı gibi sonuçlar nedeniyle gelişimsel bozukluk ortaya çıkabilir. Yine ağrılı dişlerin varlığı uyku ya da beslenme bozukluğu gibi rahatsızlıkları meydana getirebilir. Ağız kokusu ya da konuşma bozukluğu nedeniyle çocukluğun erken çağlarında psikolojik ve sosyal bazı sorunlar görülebilir” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Çelikel, tüm bu sebeplerden ötürü çocuğunuzun dişlerini kaybetmemesi için doğru ve yeterli bakıma dair ayrıntılı bilgi sahibi olunması gerektiğini belirtirken erken çocukluk dönemindeki bu çürüklerin gerekli tedbirler alınınca rahatlıkla önlenebileceğini ifade etti. Çelikel, “Ayrıca zamanında müdahale edildiği takdirde geri dönüşümü mümkün olur” dedi.

ÇELİKEL: DİŞ FIRÇALAMA DOĞUMDAN İTİBAREN YAPILMALI

Çocuklarda diş fırçalamanın belli bir yaştan sonra değil doğumdan itibaren düzenli olarak yapılması gerektiğini belirten Çelikel, “Fırçalama belli bir yaştan sonra yapılacak bir şey değil. Ağız bakımı çocuğun doğumundan itibaren düzenli yapılması gereken bir şey. ‘Nasıl yapacak?’ diyeceksiniz. Bebeğin ağız bakımını anne baba yapmalı. Bebekler için özel parmağa takılan diş fırçaları var. Temiz bir tülbenti de damağı temizlemek için kullanabiliyoruz” dedi.

1200X627 O Yas Grubundaki Cocuklarda Dis Curuklerine Dikkat Tedavi Edilmezse Kalici Zarar Veriyor 1700807063262

‘ÇOCUKLAR 6 AYDA BİR DİŞ DOKTORUNA KONTROLE GÖTÜRÜLMELİ’

Çocukların mümkünse 6 ayda bir diş hekimine götürülmesinin ileriki yaşta diş kayıplarının önüne geçtiğini belirten Çelikel, “Düzenli hekim kontrolü çok önemli. Mümkünse çocuklarımızı 6 ayda bir diş hekimine göstermek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

AMERİKAN PEDİATRİ AKADEMİSİ ÖNERİLERİ NELERDİR?

Dişleri sağlıklı tutmak için Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) tarafından önerilen bazı adımların olduğuna dikkat çeken Taner Çelikel, “Bu adımlar, bebeklerde ve küçük çocuklarda süt dişi çürüklerini önlemeye yardımcı olabilir” dedi. Bu adımları ise şu şekilde sıraladı:

“Biberonla uyutmayın: Bebeğinizi biberonla uyutmak, süt veya mama içerisindeki şekerlerin dişler üzerinde kalmasına ve süt dişlerinde çürüklerin oluşmasına neden olabilir. Bu durum, ‘biberon çürüğü’ olarak da bilinir.

Her yemekten sonra ağız temizliği yapın: Bebeklikte her beslenmeden sonra diş etlerini temiz, nemli bir bez veya gazlı bez ile silin. Bebek dişleri çıktığında, yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü diş macunu kullanarak fırçalamaya başlayın. Çocuğunuzun ilk doğum günü civarında, günde 2 kez 2 dakika fırçalama alışkanlığı kazandırın.

Şekerli ve gazlı içeceklerden kaçının: Meyve suyu, gazlı içecekler ve tatlandırılmış içecekler çocukların hassas dişleri için özellikle zararlıdır.

Yapışkan meyveler ve atıştırmalıkları sınırlayın: Bazı yiyecekler dişlere yapışarak bakterilere bol miktarda şeker sağlar. Diş çürüğünü teşvik eden yapışkan yiyecekler arasında kuru üzüm, diğer kuru meyveler, sakızlı şekerler, meyve ruloları ve ballı veya pekmezli atıştırmalıklar bulunur. Bu yiyecekleri çocuğunuzun diyetinde sınırlayın ve yedikten sonra dişlerini mutlaka fırçalayın veya su ile durulamalarını sağlayın.

Su içmeyi alışkanlık haline getirin: Bol su içmek, ağızlarını temizler ve tükürük akışını sağlar, bu da diş çürüğüne neden olan bakterileri uzaklaştırır.

Florür hakkında bilgi edinin: Yıllardır yapılan çalışmalar, florürün diş çürüğüne karşı çok etkili olduğunu göstermiştir. Pedodontist, çocuğunuzun süt dişlerine yılda 2-4 kez florürlü vernik uygulayabilir ve uygulama çocuğunuz büyüdükçe devam edebilir.”

65603Fa6470A9B2D3Ce5D3Da

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER