KEMER’E bağlı Değirmendere Mahallesi’nde, Kemer-Antalya karayolu kenarındaki ormanda bilinmeyen sebeple çıkan yangın günlerdir söndürülemiyor. Yangın sürecini değerlendiren Orman Yangınları Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Yangın çıkmadan önce önlemler alınmalıdır. Yangın çıktıktan sonra söndürmek çok zordur. Yangının önüne geçmek için çözüm önerileri çok sundum. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü orman yangınları konusunda uzmanların yazmış olduklarına dikkat etsinler, uygulasınlar. Uyguladıkları esnada elbette yangınlar olacaktır ancak bu derece şiddetli olmaz” dedi.

tuncay1

‘YOLLARDA YANGIN İÇİN UYARICI TABELALAR GEREKİYOR’
Orman Genel Müdürlüğü’nün bugüne kadar vatandaşları uyaracak kampanyalar düzenlemediğini belirten Neyişçi, “Kemer gibi turistik yollarda yolcular ‘sigara izmaritlerine dikkat’, ‘ormandan geçiyorsunuz yangın tehlikesine dikkat’ gibi tabelalarla uyarılmamıştır. Ayrıca günlük tabelalar yapılması gerekiyor. Örneğin; ‘bugün rüzgâr hızı şu kadar’ ‘bugün yangın tehlikesi çok yüksek dikkat edin’ gibi tabelalar olması gerekiyor. Bu kadar riskli ve turistik yolda adım başı tabelalar şarttır. Özellikle yaz aylarında ekiplerin orman içine giren geçen kişileri sürekli olarak uyarması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘YETKİLİLER BİZİ DİNLEMİYOR’
Çıkan yangını helikopterlerle söndürmenin çok zor olduğunu, yangın çıkmadan önce tedbirlerin alınması gerektiğinin vurgusunu yapan Neyişçi, “Yetkililere tabela örneğinde olduğu gibi birçok çözüm sunduk ancak yapmıyorlar. Bu tür havalarda kamuoyu sürekli alarm halinde tutulmalıdır. Onun için yetkililer Sivil Toplum Örgütlerinin (STÖ) desteğini almalıdır. Yangın gönüllüsü olan kişileri yangın çıktıktan sonra mücadeleye çağırmak doğru değil. Yangın çıkmadan önce gönüllülerle iş birliği yapılmalıdır. Orman Genel Müdürlüğü’nün insanları bu konuda eğitmesi lazım ancak görüyoruz ki eğitmen için tek kuruş bile harcanmıyor” dedi.  ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin