Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biri. Çocukların kahvaltı yapmadan okula gitmeleri, okul başarısı ile birebir bağlantılıdır. Kahvaltı yapılmadığında baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik ortaya çıkar; dikkat ve algılamada düşüş yaşanır. Çocuklar kahvaltı yapmadan okula gönderilmemeli, düzenli öğün tüketme alışkanlığı kazandrılırken öğünleri atlamamaları gerekir. Çocukların zihnini açacak günü verimli geçirmelerini sağlayacak besinlerde bulunuyor.

Yumurta iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, sarısında bulunan kolin de bellek gelişiminde önemli rol oynamaktadır. İçeriğinde bulunan A, D ve B grubu vitaminleri hafızayı güçlendirme özelliğine sahiptir. Bu bakımdan her gün 1 haşlanmış yumurta ya da farklı şekillerde hazırlanmış yumurta kahvaltılardan eksik edilmemelidir. Yağlı balıklar, beyin gelişmesi ve fonksiyonu için temel öneme sahip olan DHA ve EPA omega-3 yağ asitlerini içerir. Beslenme düzenlerinde bu yağ asitleri bol bulunan öğrencilerin genel yetenek testlerinde daha başarılı oldukları bilindiğinden, çocukların haftada 2 kez balık tüketimi gerekmektedir. Badem, fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar, içerdikleri omega-3, omega-6, magnezyum ve çinko ile beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Bulgur, yulaf gibi rafine olmayan tahıllar bolca lif veözellikle sinir sistemini sağlıklı kılan B grubu vitaminleri içerir. Aynı zamanda zengin bir enerji kaynağı olup potasyum ve çinko açısından zengindir. Bu tahıllar konsantrasyon eksikliğine iyi gelmekte ve beyin gelişimine katkı sağlamaktadır. Protein, kompleks karbonhidrat ve lif deposu olan baklagiller, bol miktarda vitamin ve mineral içerdiklerinden özellikle öğle yemeğinde yendiğinde çocuğun zihinsel faaliyetlerinin öğleden sonra yüksek düzeyde kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda tok tutucu etkisi olan baklagiller, haftada iki kez çocukların beslenmesinde bulundurulmalıdır.

Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frenk üzümü gibi koyu renkli meyve ailesi, yüksek düzeyde antioksidan içermekle birlikte A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Araştırmalar, bu meyvelerin belleği güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Bu meyveler çocukların beslenme çantasına eklenip, ara öğün olarak tüketmesi sağlanmalıdır. Domates, bal kabağı, havuç, ıspanak beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır. Özellikle sevilmeyen sebzeler farklı tariflerde denenerek çocuğun tüketmesi sağlanabilir.

Ayrıca susuz kalan bir vücutta beyin fonksiyonlarında da bozulmalar yaşanabilir. Susuz kalan beyin hafıza zorluğu çekebilir. Sağlıklı bir zihin için çocuklara mutlaka yeterli su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır.