Denizci olmaya karar verenlerin başlangıçta yaptıkları bazı hataları sizin de yapmamanız için bazı önerilerde bulunmak isterim...

Öncelikle güvenlik donanımlarını mutlaka kontrol edin. Her yolcu için uygun büyüklükte can yeleği bulundurduğunuza emin olun. İşaret fişekleri de tehlike durumlarına dikkat çekmek için çok faydalıdır, bunu unutmayın.

Tekne ile seyir yaptığınız bölgenin derinliği hakkında bilgi edinin. Bu konuda tekneyi karaya oturtma ya da hızla bir sığlıkta kaza geçirme ihtimalini ortadan kaldırın.

Teknelerin freni olmadığını ve biranda duramayabileceğinizi unutmayın. Dolayısı ile gerekmedikçe ekstra sürat yapmaktan kaçının. Özellikle limanlarda sadece dümen dinleyecek kadar hızda seyretmeye dikkat edin. Rıhtıma yaklaşırken olabildiğince düşük bir hızı tercih edin.

Tekneler ve genelde tüm deniz araçları çok daha zorlu ortamlarda çalışırlar. Teknenizi ve tekne motorunuzu mümkün olduğunca bakımlı tutmaya özen gösterin. Sintinenizi düzenli olarak kontrol edin.

*****

TEKNE BATIYOR NE YAPACAĞIZ

Bir tehlike anında denizde bulunan kazazedeler için bazı öneriler de vereceğim…

Tamamını akılda tutmak veya o an geldiğinde uygulamak mümkün olmayabilir. Ama belki de bir tanesi bile akılda kalıp işe yarasa bir can kurtulabilir…

1- Paniğe kapılmayınız.

2- Hemen nefes almaya çalışın.

3- Su içinde gerekenden bir saniye bile fazla kalmaktan kaçının. Gemimizin can kurtarma vasıtalarının ve diğer kazazedelerin veya yüzen cisimlerin yerlerini belirlemeye çalışın.

4- İmkan olur olmaz bir can kurtarma vasıtasına çıkınız, yoksa gemiden uzaklaşınız.

5- Çevrede yüzen bir parça varsa, vücudunuzun mümkün olduğu kadar fazla bir kısmını su üzerinde bırakacak şekilde ona tırmanınız.

6- Durum uygun olmadıkça yüzmeyiniz. Yüzdüğünüz zaman daha fazla ısı kaybedeceğinizi unutmayınız.

7- Vücut ısısını korumak için kollarınızı vücuda yapışık ve ayaklarınızı birbirine bitişik tutunuz.

8- Birden fazla kazazede varsa, bir araya gelerek bir grup oluşturunuz ve birbirinize sokulunuz.

9- Eğer mümkünse can yeleklerinizi birbirine bağlayınız.

10- Yanmakta olan su içinde bulunuluyorsa, su altından gözler açık şekilde su yüzeyi kontrol edilerek yüzünüz ve temiz yüzeyi bulunca nefes almak için çıkınız.

11- Daldıktan sonra, sudaki kişilerin gruplaştığı yerden su yüzeyine çıkmayınız. Çünkü panik durumunda bulunan bu kişiler aniden karşılarına çıkan bir şeye saldırabilir veya zarar verebilir.

12- Dikkat çekmek ve kendinizi duyurmak için can yeleğine veya su geçirmez atlama giysisine bağlı olan düdüğü kullanınız. Kişi diğer kazazedeler tarafından görülmeyebilir, fakat düdüğün kullanılması kişinin nerede olduğunun belli olmasını sağlayacaktır.

13- Eğer mümkünse, sudaki diğer kazazedelerle bir grup oluşturunuz. Çok sayıda olmak, insanda güvence yaratır ve bir grup daha kolay teşhis edilir. Ayrıca, grup halinde bulunmak moral motivasyonu olumlu yönde etkiler.

Herkese kazasız belasız iyi seyirler dilerim. Allah selamet versin…

Kaynak: www.yatdukkani.com