Ve de beyin göçü başlıyor. Olacağı buydu. İşsizlik, gelecek kaygısı ve uçup giden umutlar, gençlerin gözünü yurt dışına çevirmesine neden oluyor. En vahimi de, beyin göçünün liselilere kadar inmesi. Özellikle de yabancı dilde eğitim yapan liselerden mezun öğrencilerin yaklaşık yarısının, yurt dışındaki üniversitelere başvuruyor olması. Ve dahası, bu sayının hızla artıyor olması. Haydi, buyurun beyler, genç beyinler göçüyor. Kimsenin de bunu eksajere ettiği falan yok.
***
Ankara, bu göçü tersine çevirebilir mi? Genç beyin göçünün ülkemiz için ne kadar önemli bir sorun olduğu, su getirmez bir gerçek, bunu hepimz biliyoruz. Ama bilmediğimiz veya gözden kaçırdığımız, beyin göçü yaşının lise sınırına kadar inmesi. Son istatistikler bunu gösteriyormuş. Oysaki ülkeyi terk etmeye en yatkın kesim, üniversite mezunlarıydı. Ancak görünen o ki; gelecek kaygısı liselilere kadar inmiş maalesef. Eğitim sistemi evrildikçe! Öğenciler de kepleri havaya fırlatıp, kendilerini yurt dışına atıyor.
***
Şöyle diyebiliriz mesela 'liseli de artık rotayı yurt dışına kırıyor'. Beyin göçü ile nitelikli gençlerin vatanını terk etmesi, geleceğimizin, ekonominin derinden etkilenmesi anlamına gelmiyor mu? Ülkemiz için büyük bir risk teşkil etmiyor mu? Ve de ne yazık ki, istatistikî rakamlar, Türkiye'nin özellikle de son birkaç yıldır ciddi oranda beyin göçü verdiğini ve bunun da her geçen gün biraz daha derinleştiğini gösteriyor. Durum vahim ötesi, geleceğimiz elimizden kayıp gidiyor. Toplum, daha lise dönemindeki gençlerin beyin göçüyle kaybediyor.
***
Uzman görüşler, ağırlıklı olarak yabancı dilde eğitim veren liselerden mezun olan öğrencilerin yurtdışındaki üniversitelere başvurduklarını ve eğitim için yurtdışına gitmek isteyen gençlerin oranının geçen yıla göre yüzde 35 arttığını hatırlatıyor. Yine maalesef.
***
Elbette gençlerin korkusu gelecek endişesi. Yaşamın giderek ağırlaşması, zorlaşan ekonomik koşullar. Ve de onların tükenen, yok olan umutları. Peki, Ankara bu durumu tersine çevirebilir mi? Kim kimi sorgulamalı? Ayağa kalkacak bir suçlu var mı?