Belediye işçileri maaşlarını alamıyor diye bir söylenti dolaşıyor piyasada. Hangi belediyeler bunlar? Sendika başkanlarını, temsilcilerini aradım, sordum. İki belediyede sıkıntı var: Konyaaltı ve Döşemealtı Belediyeleri... Döşemealtı Belediyesi iki ay arkadan geliyor. Belediye Başkanı Menderes Dal zaten mali tabloyu belediye binasının cephesine asmıştı. Makam masasına, koltuğuna bile haciz geldi. O taraflarda tablo oldukça vahim. Fakat memurlar maaşını zamanında almaya başladı. İşler biraz düzene giriyor gibi.
MAAŞLAR HENÜZ ÖDENMEDİ
Maaş krizi yaşanan bir diğer kurum da Konyaaltı Belediyesi. Belediye işçilerinin bu ayki maaşını henüz yatırmadılar. 1700-1800 civarında çalışan var belediyede. Yöneticiler, belediye başkan yardımcıları filan, İller Bankası’ndan gelen kaynaklarda sıkıntı olduğunu söylüyor. Ay sonuna kadar yatacak. Sendika temsilcilerine verilen bilgi bu yönde. İşçilerin hak ettiği ikramiyeler de halen ödenmedi. Bu konuda bir tarih de verilemiyor. İşler vahim...
DARBOĞAZIN İKİ GEREKÇESİ
Memur maaşları ödendi. Fakat onların da kısaca SDS diye bilinen Sosyal Denge Sözleşmesi tazminatları uzun süredir yatırılmıyor. Darboğazın iki gerekçesi var. Birincisi seçim öncesi yapılan bol keseden harcamalar, şişirilen personel sayısı, ikincisi ise Tasarruf Genelgesi. Söylendiğine göre İller Bankası’ndan gelen kaynağın yüzde 70’i personele gidiyor. Para yok. Belediye yönetimi ya ağlıyor, ya da emekçilere fatura kesiyor. Peki, alternatif kaynak? O da yok.
2026’YA KADAR SIKINTI VAR
Konyaaltı Belediyesi’ndeki maaş krizi, darboğaz, Semih Esen’in son günlerinde başladı. Yeni dönemde de katlanarak devam ediyor. Krizin 2026’ya kadar devam edeceği söyleniyor. Sendika temsilcilerine verilen tarih bu. Niye 2026? Güya yönetim böyle bir takvim belirlemiş. Belediye koridorlarında herkes bunu konuşuyor. Belediyeler mal mülk de satamıyor bir süredir. Açılan ihalelere teklif veren yok.
SERVİS KRİZİ EŞİKTE DURUYOR
Bu arada bir de personel servisi meselesi var ki yakında o da patlar. Tasarruf Genelgesi’nde en başta personel servisleri de vardı. Bazı belediyeler bu yüzden servis ihalesi yapmadı, personel servislerini iptal etti. İktidar partisi son günlerde bu konuda geri vites yaptı. Konuyla ilgili yeni düzenleme yapıldı. Personel servislerinin tasarruf tedbirlerinin dışında olduğu açıklandı. Konyaaltı Belediyesi tasarruf tedbirleri kapsamında servis ihalesi yapmamıştı. Yani belediyenin servisleri yok şu an. Yakında personel servis de isteyecektir. Bu nasıl çözülecek, belirsiz. Yani turpun büyüğü heybede duruyor.
Tirmisçiyi rahat bırakın Tirmis Antalya’ya özgü bir çerez. Kent sokaklarında tirmis satan birkaç kişi var. Onlar sayesinde tirmis kültürü devam ediyor. Tirmis sevenler bu satıcıları iyi tanır. Bunlardan biri Osman abi… Işıklar’da Öğretmenevi’nin köşesinde durur. Herkes tanır onu. İşte bu Osman abinin arabasına zabıta el koymuş. Tirmisler belediye deposuna kaldırılmış. Bu zabıta milletini anlamak mümkün değil. Kentin her köşesi işgal altındayken gidip Tirmisçi Osman’ın arabasını götürüyorlar. Güçleri garibana yetiyor. Ey zabıta milleti, bu adam tirmis satıyor, tirmis. Başka bir şehirde olsa pamuklarda saklanır böyle bir kültür. Antalya’da ise zabıtanın hedef tahtası oluyor; tirmis satıp evine ekmek götürmeye çalışan Osman abinin kolu, kanadı kırılıyor. Hem ayıp, hem yazık! |