Ayten Yıldız diye biri… Tanımam, etmem. Tanımak da istemem. Tiktok aleminde yemek videoları yayınlıyor, hamsi filan pişiriyor. Muhtemelen Karadenizli… Bu ablamız gelmiş Antalya’ya, Konyaaltı’ndaki gözbebeğimiz Sinan Değirmeni’ni bulmuş, yüzlerce yıllık tarihi tahıl ambarlarından birinin kiremitleriyle hamsi ızgara yapıyor. Gözümüzden bile sakınmamız gereken bir alanda ateş yakıyor. Muhtemelen de o tahıl ambarlarının ahşabını, tahtasını, darabasını kullanıyor ateşte. Şuursuzluğun dibi…

YÜZYILLIK KİREMİTTE HAMSİ
Yüzlerce yıllık ahşap tahıl ambarlarından birinin kiremidini alıyor, üzerine yağ döküyor. Bir teneke bulmuş, yakmış ateşi. Fonda tahıl ambarları… Yani tarihi eser hemen 2 metre arkada. Bunlar ahşap ambarlar. Çivi bile çakılmadan yapılmış bir kültürel miras. Üstelik tescilli. Birinci derecede korunması gereken hassas alan… Son yıllarda çıkan bir yangında bölgeye ismini veren değirmen yandı. Belli ki hiç ders almamışız… Bir Tiktok karakteri geliyor, yakıyor ateşi, yüzlerce yıllık kiremidin üzerinde hamsi çeviriyor. Ne yapıyorsun diye soran yok.

TARİHE ZARAR VERMEK BİR SUÇ
Oysa bu bir suç… Büyük bir suç hem de… Bu alanlar sit ilan edilip kaderine terk ediliyor, ama zarar verenler, tahrip edenler, yağmalayanlar ceza alıyor. Kültürel mirasla hamsi pişiren ablamıza kötü bir haberimiz var: “Korunması gerekli taşınmaz nitelikteki tarihi eserlerin yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezasıyla cezalandırılır”. Ben söylemiyorum; 2863 sayılı yasa böyle söylüyor. İlgililer gereğini yapacaktır.

AÇIK HAVA MÜZESİ YAPILACAKTI
Birçoğu çivi dahi çakılmadan yapılmış, marangozluk harikası bu ambarlar perişan durumda. Kaderlerine terk edildikleri için eskiyor, dağılıyor, tahrip oluyor, yıkılıyorlar. Bir de böyle şuursuzların verdiği bilinçli ya da bilinçsiz hasar. Bakan, eden yok. Bu 50 küsur ambardan 50 tanesi Konyaaltı Belediyesi’ne ait. Ambarların sahibi olan Konyaaltı Belediyesi, Sinan Değirmeni için bir proje hazırladı. Tahıl ambarları, evler, değirmen ve çevresi bir açık hava müzesine dönüştürülecekti.

SİNAN DEĞİRMENİ SÜMEN ALTI
Bu projeyi daha önce yazdık; tekrarlayalım. Proje Koruma Kurulu’ndan geçti, yani onaylandı. Uygulanması için imar planı gerekiyor. İşte burada takıldı. Belediyenin imar planı için alması gereken çeşitli onaylar, kurul kararları var. Bölge tarım alanı olduğu için, bir proje yapılacaksa Toprak Kurulu kararı gerekiyor. Toprak Kurulu kararıyla tarım alanı dışına çıkarılması lazım. Toprak Kurulu böyle bir karar da verdi. Her şey derlendi, toparlandı, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın önüne gitti. O gün, bu gündür orada duruyor. Yani sümen altında… Bütün onay ve izin süreçleri tamamlanan proje siyaset engeline takıldı. Bu engeli aşmak için de kamuoyu baskısı gerekiyor. Mesela Antalya Valisi bu konuda ne düşünür, merak ediyorum.
BAŞKAN KOTAN’DAN AÇIKLAMA
Sinan Değirmeni’nin akıbetini Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan’a sordum. Hamsi videosunu da gönderdim. Başkan Kotan, geçen hafta Sinan Değirmeni ve Gürsu mahallesindeki Roma hamamıyla ilgili toplantı yaptıklarını söyledi. Yeni belediye yönetimi, Konyaaltı’nın kültürel mirasını, tarihi değerlerini masaya yatırmış durumda. Bu alanlarda yetki karmaşası yaşandığını belirten Kotan, yılbaşından sonra daha detaylı ele alınacağı müjdesi verdi. Konyaaltı’nda 80 küsur sit alanı, tarihi ve arkeolojik alan var. Hepsi de yağmalanıyor. En azından bu iki alanın, yani Sinan Değirmeni ve Roma hamamının gündeme gelmesi umut verici…