Arkeologlar Derneği Antalya Şubesi Türkiye’de bir ilke imza atıyor. Ülkemizde ilk kez bir ‘arkeoloji fuarı’ düzenleniyor. Antalya Arkeoloji, Kültür ve Sanat Fuarı, 15-17 Kasım tarihleri arasında, Konyaaltı’ndaki Nazım Hikmet Fuar ve Kongre Salonu’nda sizleri bekliyor. Arkeolojinin başkenti Antalya’da ilk kez böyle bir adım atılıyor. Daha önceki girişimler, öneriler, projeler hep sonuçsuz kaldı. Türkiye’nin turizm sektöründeki lokomotifi Antalya’da, arkeoloji, tarih, bilim hep turizmin, deniz-kum-güneş üçlüsünün gölgesinde kaldı. Önündeki kumu, sahili satma kolaylığına düşen turizm sermayesi, kültüre, tarihe, arkeolojiye kulak tıkadı.
KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU
İlk kez düzenlenecek fuarın teması o nedenle oldukça manidar: “Kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılması”. Yapılan açıklamada, “Fuar, kültürel mirasın korunmasında sorumluluk alan, çaba harcayan kurum, kuruluş ve kişileri bir araya getirmek, network oluşturmak, bu önemli mücadelede iş birliği ve güç birliği temelli daha etkin projelerin geliştirilmesi için zemin oluşturmayı amaçlamaktadır” deniyor. Ayrıca 15 Kasım’da, yani Cuma günü, fuar merkezindeki Tarık Akan salonunda, “Kültürel Mirasın Koruması Sempozyumu” düzenlenecek.
TARİH YAĞMASIYLA MÜCADELE
Sempozyumda üniversitelerden bilim insanları, yerel yöneticiler, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ve sivil toplum temsilcileri ‘kültürel mirasın korunması’ konusunu tartışacak. Halka açık bir tartışma. Antalya gibi sürekli yağmalanan, tarihi eserleri patlatılan, çalınan, tahrip edilen bir kentte oldukça önemli, can yakıcı bir konu bu… Umarım etkili görüşler ortaya çıkar ve çözüme katkısı olur. Kültürel miras konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen fuar, arkeologlardan sanat tarihçilerine, restoratörlerden epigraflara, arkeoloji öğrencilerinden akademisyenlere, çeşitli kurumlarda çalışanlardan yerel yöneticilere kadar çok sayıda insanın emeğiyle, taşın altına elini koymasıyla ete kemiğe büründü. Kalıcı hale getirmek bu kentte, bu ülkede yaşayan herkesin, hepimizin görevi…
ARKEOLOJİNİN BAŞKENTİ ANTALYA
Antalya, 300’ün üzerinde antik kent ve yerleşimle sadece Anadolu kültür mirasına değil, dünya kültür mirasına da ev sahipliği yapıyor. Prehistorik dönemden, tarih öncesi çağlardan günümüze kesintisiz yerleşim gören kentimizde, böyle bir fuara öncelikle yerel yönetimlerin sahip çıkması gerekir. Noktayı ben değil, Arkeologlar Derneği koysun: “İnsanlık tarihinin en erken döneminden günümüze kadar üretilen maddi kültür kalıntılarını keşfeden, tanımlayan, araştıran ve kaydederek geleceğe aktaran bir meslek grubu olan biz arkeologlar, kimliğimizi oluşturan, bizi tanımlayan kültür ve sanatı sadece geçmişte değil günümüzde de arkeolojinin içerisinde düşünmek, kavramak ve anlaşılır kılmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Düzenlediğimiz bu fuar ile arkeoloji, kültür ve sanat alanında üreten, çalışan kurum ve kişileri buluşturarak, bu renkli mozaik içerisinde çocuklarımıza ve gençlerimize ulaşmayı istemekteyiz”. Haydi Antalya, fuara!