Bütünşehir Yasası çıkmadan önce belediyeydi. Şimdi Demre’ye bağlı bir mahalle… Bir yanında Finike, diğer yanında Demre… İki ilçenin arasında sıkışmış, önünden akan araçların şöyle bir görüp geçtiği, göz ucuyla baktığı bir belde. Dalyanı ve mavi yengeci bilinir. Onlar da hemen yolun kenarında durduğu için. Beymelek burası. Son belediye başkanı Osman Güngör, beldeyi tanıtmak için çok çabaladı. Halen de çabalıyor.

İLK KÖY ROMANI BURADA YAZILDI

Yörenin en önemli tarihi miraslarından, sivil mimari örneklerinden biri ‘taş evler’. Bu taş evlerden birini Osman Güngör restore ettirdi ve otel olarak işletiyor. Taş evler turistik bir durak, bir konaklama, nefes alma, farklı bir atmosferde zaman geçirme mekanı olarak lanse ediliyor. Türk edebiyatının ilk köy romanı olarak kabul edilen ‘Karabibik’, bu taş evlerden birinde yazıldı. 1890 yılında, bölgenin haritasını çıkarmak için Kaş ve Beymelek’te görev yapan Nabizade Nazım, romanın çatısını buralarda çattı. Bu da fazla bilinmez mesela.

AZİZ NİKOLAOS’UN YÜRÜDÜĞÜ YOL

Likya yolumuz oldukça ünlü. Son yıllarda Aziz Paul Yolu, Pisidia Yolu gibi yeni rotalar da popüler hale geliyor. Özel ve özgün bir turist profilini, gezgin modelini çekiyor bu parkurlar. Bütün bunların gölgesinde kalan bir başka parkur daha var. Merkezinde Beymelek’in yer aldığı bir parkur: Aziz Nikolaos Yolu. Kırsal peyzaj, tarımsal panorama, köy evleri, insanlar, keçiler, sarnıçlar ve fazla bozulmamış bir coğrafyanın eşlik ettiği geçmişin izlerini, büyüsünü taşıyor.

KEYİFLİ BİR PARKURUN DURAKLARI

Bu geçmişin başlıca aktörü de Sionlu Nikolaos. Aziz Nikolaos’un hayat hikayesinin anlatıldığı Vita’da geçen yerleşimler ve kiliseler keşfedilmeyi bekliyor. Son yıllarda ünlü Likya Yolu’na eklenen bu parkurda hangi duraklar var? Sıralayalım: Alahisar Kilisesi, Aladibek, Alakilise, Arapyurdu, Doğu ve Batı Asarcık, Ayıveliler, Bademli, Bağlararası, Belören, Asarbelen Tepesi, Belos, Beymelek Dalyanı, Dereağzı, Devekuyusu, Dikmen Tepe, Günağı Kilisesi, Karacaören, İsion Kulesi, Karabel, Kumlukaklık, Palamuttepe, Turant Asarı, Yılanbaşı, Zeytin…

MERAKLISINA ÖZEL BİR GÜZERGAH

Daha da bir yerler eklenir. Çok sayıda keşfedilmemiş antik yerleşime sahip olan bu coğrafyada yapılan yüzey araştırmaları yeni yerler koyuyor önümüze. Tenhada, ücrada, gidilmemiş, görülmemiş, küçük, ama muhteşem etkileyici, sadece sizin bildiğiniz adresler yani. Bu yolu, bölgeyi, Beymelek çevresini tanıtan tek kitap 2014’te yayınlanmış. Piyasada bulunmuyor. Eski başkan Osman Güngör ulaştırdı bana. Kitapta anlatılan yerler, o coğrafya insanı çekiyor. Bir dönem yürütülen, ama yarım kalan tanıtım çalışmalarının yeniden başlatılması, iki ilçenin gölgesinde kalmış, arada derede bir yerde duran bu coğrafyanın anlatılması lazım. Kim anlatacak? Tabii ki bizler. Eli kalem tutan herkes… Haydi gidelim!