ANTALYA, tarihi yapısı ve birbirinden eşsiz plajlarıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi konumunda. Türkiye’nin önemli turizm şehirlerinden biri olan Antalya’da pek çok eşsiz doğal güzellik bulunuyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen destinasyonlarından biri olan Antalya, mağara oluşumu bakımından oldukça zengin bir il olup Türkiye’de turizme açık mağaraların önemli bir kısmına ev sahipliği yapıyor. Antalya’da yaklaşık olarak tespit edilen mağara sayısı 500. Bunlardan yalnızca birkaç tanesi uluslararası öneme sahip. Antalya’yı bilenler, bir çırpıda pek çok mağara ismi sayabiliyor. Ancak daha az bilinen ama aynı öneme sahip birçok mağara da bulunuyor. Bu az bilinen mağaralardan biri de Dim Mağarası. Bugünkü yazımızda bu mağaranın özelliklerini ele alacağız birlikte.
Alanya’ya 11 km. uzaklıktaki Dim Mağarası, Alanya’nın doğusundaki Cebel-i Reis Dağı’nın batı yamacında yer alıyor. Açıldığı 1998 yılından bu yana, bölgenin turizm çeşitliliğine katkı sağlayan mağara, Türkiye’nin ziyarete açılan ikinci büyük mağarası.
Deniz seviyesinden 232 m yükseklikte, Cebeli Reis Dağı'nın batı yamacında yer alıyor. 4 galeriden oluşan Dim Mağarası 360 m uzunluğunda, yatay, 10-15 m genişliğinde ve yüksekliğinde. Mağara içinde zengin sarkıt, dikit ve travertenlerden oluşumlar var. Mağaranın sonunda, girişten 17 m daha derinde 200 m² su yüzeyi bulunan küçük bir göl bulunuyor.
Dim Mağarası’nın bir milyon yaşında olduğu biliniyor. Ayrıca karstik oluşumlu mağaranın bir bölümünün, tarih öncesi ve sonrası çağlarda, yaşam alanı olarak kullanıldığı, turizme açılmadan önce de keçi barınağı olarak değerlendirildiği de bilinenler arasında.
Türkiye'nin en güzel mağaralarından biri olarak tanınan Dim Mağarası, içerisindeki sarkıt, dikit, sütun, perde makarna ve traverten oluşumlarının çeşitliliği ve çokluğu sayesinde, ziyaretçilerini adeta kendine hayran bırakır nitelikte. İçerisindeki konforlu düzenleme sayesinde rahatlıkla gezilen mağara, doğal güzellikleri ile film setlerini aratmayan bir atmosfer yaratıyor.
Yılın her dönemi gezilebilen mağara, yaz kış, 18-19 derecelik sıcaklığını koruyor. Çevresinin piknik yerleri ve çam ağaçlarıyla kaplı olması nedeniyle de ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Ayrıca mağaranın giriş kısmında bulunan seyir terasında hem Dim Çayı’nın olduğu vadiyi hem de Alanya Kalesi’ni izleyebilirsiniz. HABER/BUSE ER
Türkiye’nin ziyarete açılan ikinci büyük mağarası: Dim
Türkiye’nin ziyarete açılan ikinci büyük mağarası olmasının yanı sıra tarih öncesi ve sonrası çağlarda, yaşam alanı olarak kullanıldığı bilinen Dim Mağarası’nda gezintiye çıkmaya ne dersiniz?
Bunlar da ilginizi çekebilir