Diyelim ve konuya böğründen girelim. Yeni müfredat, Milli Eğitim Bakanı tarafından da onaylanmış ve ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' erişime açılmış. Hayırlı uğurlu olsun. Hani ilk onay, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından verilmişti ve de müfredat son imzayı bekliyordu ya. Demek ki açıklanan müfredat, enine boyuna incelenmiş(!) kabul görmüş ve Milli Eğitim Bakanı da imzayı basmış. Sayın Bakanımız zaten kararlıydı ve ne diyordu “Eleştirilere kulağımızı tıkayacağız, yolumuza devam edeceğiz”. Ne diyelim yolunuz açık olsun.
***
Dedikten sonra eğitimcilerin, velilerin ve dahi öğrencilerin merak ve kaygıyla beklediği tartışmalı yeni müfredat, Milli Eğitim Bakanı tarafından da onaylanmış. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1'inci sınıf, ortaokul 5'inci sınıf ve lise 9'uncu sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacakmış. Yani, yeni müfredat taslağı, askıda kaldığı sürece gerekli tepkiler gelmemiş, öneriler olmamış yaptım oldu olmuş!
***
Maarif modelini çok yüzeysel bulduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile öğrencilerin güncel gelişmelere uyum sağlayacakları bir müfredat hazırladıklarını söyleyerek “Çocuklarımız, kendilerini bekleyen dünyaya hazır olsunlar” mesajı veriyormuş.
***
Gelelim krize dönen şu vize sorununa. Schengen vizesinde sıkıntı devam ederken Avrupa Birliği Komisyonu, vize ücretlerine yüzde 12 zam yapmış. Ve de ücret, yetişkinler için 90 Euro olmuş. Schengen vizesi başvurularına ret yanıtı artıyor, Türkiye'nin başvuru ret oranı da yükselmeye devam ediyormuş. Bu durumdan hem seyahat ermek isteyenler, hem de turizmciler şikâyetçiymiş. Peki, Avrupa'nın vize reddi bahanesi neymiş? Avrupa'ya vize sorunu ne zaman çözülürmüş? Soru var, yanıt yok.
***
Malum hem yaz aylarının, hem de Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyenlerin sayısı da artıyor, birçok kişi de Schengen vizesi almak için başvuruda bulunuyordur. Amma velakin gel gör ki değil vizeyi, randevuyu almak bile ne mümkün, söylenenler bu minvalde. Gerekçe ise yoğun başvuru talebi imiş, yani kota dolduysa başvuru reddediliyormuş. İyi de arkadaş, siz ülkemize geliyor hatta turizmin başkenti Antalya'da gönlünüzce tatilinizi yapıyorsunuz, ağırlanıyorsunuz. Ehh biz de sizin ülkenize gelmek istiyoruz, bizim ülkemiz insanında iadeyi ziyaret sünnettir. Nedir sizin bu vize konusunda takındığınız naz niyaz? Vize reddi bahaneniz nedir?