Antalya Müzesi’ni yıkıp, yeni bir müze binası yapma projesi tartışma yarattı. Çünkü tartışmalı bir proje. Aslında her proje tartışmalıdır. İlla ki beğenenler kadar, karşı çıkanlar da olur. Bu da doğaldır zaten. Fakat son projeyle ilgili tartışmalar, sadece tasarımın kendisinden değil, projeyi çizen mimarlık ofisinin kimliğinden, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’la aralarındaki iş ilişkisinden de kaynaklanıyor. Projeyi yapan Bakara Mimarlık şirketinin sahibi Abdurrahman Çekim’in, lansman toplantısındaki, “Antalya sevdamızdan dolayı bilabedel yapıyoruz” sözleri de soru işaretlerini artırdı. Böyle büyük bir proje niye ücretsiz yapılıyor? Başka beklentiler mi var?

FETÖ’NÜN PROJESİNE 6.5 MİLYON
Bu sorular hep gündemde olacak. Hep sorulacak. Sıcaklığını her daim koruyacak olan bu soruları gözümüzün önünde tutarak, meselenin içeriğine, öznesine bakalım. Özne Antalya Müzesi… Mevcut müzenin tıka basa dolduğu, iyice yetersiz hale geldiği, damının su sızdırdığı, birçok eserin gün yüzüne çıkamadan depolarda tutulduğu öteden beri konuşuluyor zaten. Daha önce 6.5 milyon lira ödenerek yaptırılmış, parası kuruşuna kadar ödenmiş, uzmanların ‘felaket kötü’ bulduğu bir proje de var zaten. Bir FETÖ projesiydi, rafa kaldırıldı. 6.5 milyon da buhar oldu.

YENİ BİR MÜZE İÇİN ORTAK AKIL
Bütün bu olumsuz tablodan iyi bir sonuç çıkartabilir miyiz? Antalya’ya, Antalyalılara, halka sorulmadan yapılan bu projeler, sağlıklı bir yapıta dönüşebilir mi? Bu yaşananlar olumlu bir tartışmaya, herkesin düşüncesini paylaştığı ortak bir paydaya evrilebilir mi? Evrilebilir. Antalya Müzesi’yle ilgili girişimleri bir fırsat olarak görmek mümkün… Daha önce pek tartışmadığımız müzeyi, kentin bütün paydaşları, dinamikleri, kanaat çevreleri, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri tartışsın. Kamuoyu, uzmanlar, akademi, odalar, dernekler, daha da önemlisi halk nasıl bir müze istiyor ya da istemeli, bir görelim.

ANTALYA MÜZESİ TARTIŞILACAK
Tartışma mahfillerinden birini Akdeniz Serbest Mimarlar Derneği kuruyor. Dernek Perşembe günü, “Antalya Müzesi’ni yeniden düşünmek” başlıklı bir panel düzenleyecek. Etkinliğin duyurusunda, “Bu panel, Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkılması durumunda ortaya çıkabilecek bellek sorunları, müzenin yıkılmadan yeniden işlevlendirilme potansiyeli ve yerine yapılabilecek yeni tasarımın şehir kimliği, toplumsal hafıza, modern mimari değerler ve kentleşme üzerindeki etkilerini çok yönlü biçimde tartışmayı amaçlamaktadır” deniliyor.