Maliye, kira ödemelerini de takibe almış. Ve de kira ödemelerinde elden ödeme dönemi de tamamen sona eriyormuş. Artık ödemelerin yalnızca banka hesapları veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale getirilmiş. Taslağa göre, bu kapsamda kira ödemelerini banka veya PTT aracılığı ile yapmayarak elden yapanlara her tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecekmiş. Dahası, kesilecek ceza tutarı, 5 bin liradan az olmayacakmış. Sizce konu, kiracı açısından doğru bir karar olabilir mi? Bu arada mülk sahibinin de kira geliri, maliyenin denetimi altında olacak. Öyle ya vergi denetimi.
***
Peki, kira öderken banka kesintisini kim ödüyor? İşte bu zurnanın zırt dediği yer. Kesilen havale giderinden kiracı sorumluymuş. Da, kirayı elden ödeyene ceza, hem ev sahibini hem de kiracıyı ilgilendiriyormuş. Şıracı bozacı muhabbeti. Yapılan açıklamalara göre, Gelir İdaresi Başkanlığı hazırladığı taslak ile kiraların elden ödenmesinin önüne geçmeye hazırlanıyormuş. Açıklamalarda fazlasıyla laf kalabalığı var, elden ödenen tutarın yüzde onu, 5 bin liranın altında kalmayacakmış falan feşmekan. Özetle, taslağa göre elden ödenen her ay için ceza söz konusu olacakmış nokta. İşin amasına gelince, elden ödeme yapanlar eğer durumu takip eden 5 iş günü içinde kendiliğinden idareye bildirirse özel usulsüzlük cezası kesilemeyecekmiş. Aman dikkat.
***
Efendim konu kiracıları çok yakından ilgilendiriyor, dolayısıyla beni de. Zira oturduğumuz bina kentsel dönüşüme girdi giriyor, ev sahibi olan ben hal böyle olunca kiracılığa terfi(!) ediyorum. Ve tüm bu kargaşa, kem küm laflar her kiracı gibi benim de sinir uçlarıma dokunuyor ama neylersin ki beyan esastır!
***
Yazılıp çizilecek ne çok konu var değil mi? Misal, ülkemiz genelinde pek çok kalemde yaşanan fiyat artışı, huzurevlerine de yansımış ve de devlete ait huzurevlerinin fiyat tarifesine yüzde 300 zam yapılacakmış söylenen bu. Gerekçe ise artan maliyetlermiş ama bu rakam akıl almaz bir zam değil mi? Emekli 12 bin 500 lira aylıkla huzurevi ücretini nasıl öder? Öyle ya emeklisi, yaşlısı ve dar gelirlisi, keyfinden değil, barınacak yeri olmadığından huzurevinde kalıyor. Dolayısıyla fiyatlara yapılan bu yüksek artışın altından kalkamayan yaşlı nereye sığınır? Bu en hafifinden insafsızlık olmuyor mu? Yaşlılarımızın huzur aradığı huzurevlerinde de huzur kaçmış. Acaba diyoruz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sosyal devlet adına bu karardan geri adım atar mı? Hayırlı günler...