Bisiklet sporuna başlamada insanları duraksatan en önemli sorunlardan birisi güvenlik; bisiklet yollarının yetersizliği ve işgal altında olması, trafikte bisiklet bilincinin yerleşmemesi gibi sebeplerden ötürü insanlar korkup geri çekiliyorlar.

Benim de ilk başlarda ödüm kopuyordu ama korku çare değil, toplumda bu farkındalığı oluşturmak için bütün önlemlerimizi alarak yollarda olmalıyız.

Öncelikle riski en aza indirmek için kendimizden başlamalıyız çünkü olası bir olayda en büyük zararı biz yaşarız. Sonuçta kaportamız vücudumuz.

Bu önlemleri maddeler halinde sıralayacak olursam...

Sürüşte sizi sıkıntıya sokmaması için genel kontrolleri yapın (fren, lastik, vites, zincir vb).

Gözünüzü dört açın,. Dikkatinizi dağıtacak telefon, kulaklık vs. bunlardan uzak durun, hem yolu tarayacaksınız hem de çevreyi.

İlk tercihiniz bisiklet yolları olsun yoksa yolun en sağını kullanın.

Büyük araçların ölü noktalarında kalmamaya, otobüslerin duraklara yaklaşırken ya da çıkarken onlara belirli mesafelerde kalmaya özen gösterin.

Bisiklet zili kullanın, zil yetersiz kalıyorsa bağırmaktan çekinmeyin.

Arkasından gittiğiniz araçlarla aranızda ani frenlemelere karşı takip mesafesi bırakın.

Trafik kurallarına uyun, bisikletli olmanız sizi muaf tutmaz. Siz de o yolda hakkı olan bir araçsınız ona göre davranın. Özellikle ışıklara uyun.

Yoğun trafik olan caddelere girmeyin, daha tenha yolları tercih edin.

En önemlisi trafikte görünür olmak. Bisikletin ön, arka aydınlatmaları olmadan akşamları sürüşe çıkmayın, üzerinize dikkat çeken reflektif giysiler giyin.

Kasksız asla çıkmayın.

Çok büyük ve çok yoğun kavşaklardaki geçişlerde gerekirse bisikletinizden inip yaya geçitlerini kullanın.

Asla acele etmeyin.

Gözünüz park halindeki araçlarda olsun, içlerinde birileri varsa zile basarak geçin, bu sizi aniden açılan kapılardan korur.

Rögar kapaklarına dikkat edin, özellikle dikine aralıklı rögar ızgaralarına ve tramvay raylarına, gözünüzden kaçarsa düşmek garanti ama bir müddet sonra bütün bozuk yolları, rögarları ve ızgaraları ezberliyorsunuz.

Kumlu, çakıllı özellikle ıslak zeminlere dikkat edin.

Yakın çevrenizden başlayarak bisiklet sürdüğünüzü anlatın ki insanlardaki algıda seçicilik faktörünü kullanarak farkındalığı geliştirebilelim.

Bir sürü madde sıraladım gözünüzü korkutmasın. Bir süre sonra bunlara öyle alışıyorsunuz ki vücut kendiliğinden uygulamaya başlıyor. Güvenli sürüşler…