Öğrenci indirimi diye bir şey var malum. Toplu taşımada var, yemekhanede var, sinemada var, tiyatroda var, müzelerde var. Pardon müzelerde bir var, bir yok. Yani bazı müzelerde var, bazılarında yok. Daha doğrusu bazı müzelerde arkeoloji ve sanat tarihi öğrencileri ücretsiz, bazılarında ücretli... ‘Daha doğrusu’ dedik ama bu da tam doğru olmadı. Bazılarında ise 25 yaşını geçmişse yetişkin parası ödüyor. Arkeoloji ve sanat tarihi okuyanlar Kültür Bakanlığı’na bağlı müzelere ücretsiz giriyor. Bu müzelerden diğer öğrenciler ise indirimli yararlanıyor. Buraya kadar anlaşılmayan bir şey yok...
HER KURUMA AYRI FİYAT TARİFESİ
Bu bilgiyle Topkapı Sarayı’nın gişeleri önüne gittiniz, öğrenci pasonuzu uzattınız. Mesela arkeoloji öğrencisisiniz. “Burada geçmez” diyecekler size. Peki öğrenci indirimi? 25 yaşından küçükseniz indirim var, büyükseniz yok. Ne yapacağız? Gidin Müze Kart alın. Müze Kart’ta öğrenciye 25 yaş sınırı var mı? Yok. Peki, onu alınca Topkapı Sarayı’na girebiliyor muyuz? Evet, girilebiliyor. Yani Topkapı Sarayı’nın gişesinde geçmiyor ama Müze Kart’ın gişesinde geçiyor. Sarayın gişesi yol vermiyor ama öğrenci Müze Kartı ile sarayın turnikesinden geçebiliyoruz he mi? He. Niye? İşte öyle. Bu saçma oyunu biz niye oynuyoruz? Sayın büyüğümüz öyle münasip görmüş. Peki, arkeoloji müzeleri ücretsiz ya da indirimli de Topkapı Sarayı filan niye 25 yaş üstüne indirimsiz? “O müzeler Kültür Bakanlığı’na bağlı”. Peki siz? “Milli Saraylar’a bağlıyız”.
MİLLİ SARAYLAR’IN AYRI DEVLETİ
Milli Saraylar ayrı bir devletin mi? Sessizlik. Peki, Milli Saraylar kime bağlı? Eskiden TBMM’ye bağlıydı, şimdi cumhurbaşkanlığına bağlı. Vahdettin Efendi ülkeyi terk edip kaçtıktan sonra, bütün saraylara halk adına el konuldu ve halk idaresinin ana organı olan meclise bağlandı. Şimdi ise halktan alındı, yeniden saraya bağlandı. Personel de o yüzden mütekebbir, burnundan kıl aldırmıyor. Çünkü onlar bizim gibi Müze ve Örenyerleri Genel Müdürlüğü’ne filan değil, direkt zat-ı şahanelerine bağlı. “Beyefendi, bizim ayrı yönetmeliğimiz var”. Yani Saray’a göre 25 yaşından büyük öğrenci olmaz.
BIRAKIN İNSANLAR RAHATÇA GEZSİN
Fakat oluyor, üniversite sınavına giriyor, kazanıyor, kayıt yapıyorsun. Eğitim, anayasal hak. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu talep etme hakkına sahip ve devlet de eğitim hizmetini vermekle yükümlü. Tercihe bağlı değil bu. Fakat işi bilmeceye çevirmişler. O yüzden şu ana kadar anlattıklarım bile ‘tam doğru’ olmayabilir. Her devlet kurumu ya da belediye kendine göre bir hukuk işletiyor. Bir bakanlığın uygulaması diğerinde sökmüyor. Sanki halkımız müzeye ücretsiz girse, hadi onu geçtik, ucuz girse devlet yıkılacak. Buralar kültür kurumları, eğitim alanları, bilgi ve bilinç merkezleri, hafıza mekanları. Bırakın kardeşim insanlar rahat rahat gezsin, her keseye uygun olsun. Bir yerde Kültür, diğerinde Saray tarifesi uygulanmasın.
CHP listesi büyüyor CHP’nin yerel seçimlerde başka adaylara çalıştığı için disipline gönderdiği isimleri dünkü Ters Köşe’de yazmıştık. Kumluca’dan 14, Alanya’dan ise 3 isim vardı. Bunlar kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak İl Disiplin Kurulu’na sevk edildi. Ayrıca yeni bir liste daha geldi. Bu listede Kumluca’dan 11 yeni isim daha var. Kepez’den de 1 kişinin disipline sevki isteniyor. Yani Kumluca’da toplam rakam 25’e ulaştı. İl Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Eroğlu, disipline gönderilen bütün isimlerin ifadesinin alınacağını, en ince detaya kadar araştırıldıktan sonra bir karar verileceğini söyledi. Eroğlu’nun, “Biz kararlarımızla konuşuruz” cümlesi süreci özetliyor. |