Hatırladığım 2-3 ay önce falandı. Sağlık Bakanlığı'nın sağlıkta aldığı karara göre, kamu hastanelerinde hasta muayene süresi 5 dakikayla sınırlandırılmıştı. Da, hekimler, karara isyan edip 'beş dakikada muayene olur mu' sorusunu yöneltmişti hekim Bakana… Ne olmuş bir bakalım, doktorlar isyanlarını istifa ile noktalamış. Ve dahi kamu hastanelerinde görevli tam tamına 9 bin hekim, 'jet muayene' gerekçesiyle istifayı basıp, 'hadi bana eyvallah' demiş.
***
Açıklama Türk Tabipler Birliğinden. Görünen o ki; geçtiğimiz aylarda sağlığın 5 dakikaya sığdırılması kararı geri tepmiş. Olacağı buydu. Bizim, gidişat ile ilgili fikri takibe gerek kalmadan, hekimlerin istifa haberleri bize geldi. Konuyu hatırlarsınız değil mi? Kamu hastaneleri için, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki randevu aralıklarının beş dakikaya düşürülmesiydi. Doktora verilen talimat 'hastanı 5 dakikada fiziki muayene et, teşhisini koy, tahlillerini iste' olmuştu. Oldu paşam, ama olmadı olamadı işte. Ankara'nın aldığı karar ne doktora ne hastaya şifa oldu. Kamu hastanelerinde uygulanan sisteme ancak iki üç ay dayanabilen 9 bin hekim basmış istifayı. Ehh el insaf be kardeşim, beş dakikada bırak hastanın doktora derdini anlatmasını, adını bile söyleyemez. 'Geldim, gördüm, gidiyorum' tamam.
***
Bu, Merkezi Hekim Randevu Sistemi randevularının 5 dakikada bir açılmasının asıl nedeni, hekimlerin günde 90'dan fazla hasta bakmalarına yönelikti bilirsiniz. Misal, doktor sabah hastaneye geliyor. Bir bakıyor kapı önünde ne 80'i, ne 90'ı. Hasta kuyruk olmuş. Günün sonunda ise, doktor pert olmuş.
***
Lafın özü, uygulanan sistem ne tam anlamıyla ne İsa'ya ne Musa'ya yaradı. Öyle ya, sistemden zorla ve günler sonrasına randevu koparacaksınız. Sonrasında, 80 ya da 90'ıncı hasta olarak muayene olmak için doktorun yanına varacaksınız. Eee, sadece beş dakika içinde hekiminizin derdinizi anlayıp, derman olacağına inanıyor musunuz? İşte doktorlar da inanmadığı için ve de ettiği 'Hipokrat' yeminine ihanet etmemek için basmış istifayı.
***
Peki ya bu istifaların arkası gelirse. Kamu hastanelerinde muayene olacak doktor bulur muyuz? Zira diğer taraftan da en parlak beyinler olan doktorlarımız haklarını alamadıkları için vatanından göç etmiş. Alın size Türk Tabipler Birliği'nin açıkladığı rakam. Bir yılda tam bin 361 doktor tası tarağı toplamış yurt dışına gitmiş. Ve sayı her geçen gün artıyormuş. Sağlık Sektörü açısından çok kaygı verici bir durum değil mi? Ankara bu konuda nasıl bir önlem alır acaba merak ediyoruz.