Bu 'endüstride 4.0'a geçiş' meselesini akademisyenlerin bilimsel anlatımına bırakırsak hiç kimse işin içerisinden çıkamayacak. Onlar topu biz gazetecilere atıyorlar, 'halkın dilinden siz anlıyorsunuz, sadeleştirin, siz anlatın' diye.
O zaman anlatalım...
Aslında mesele şu, insan gücünün yerini su ve buhar gücü kullanımının almasıyla ortaya çıkan ilk sanayi devrimi; elektrik gücüne geçiş ve paralelinde gelişen seri üretim ile yerini ikinci sanayi devrimine bıraksa da, üretimin gelişen bilgi teknolojileri ile otomatikleşmesi endüstride 3. fazı açtı. Fakat dijitalleşme ve internet gibi kavramlar günlük hayatımıza girdiğinden beri 4.faza diğer adı ile Endüstri 4.0'a geçilmiş oldu.
Şimdi günlerdir hayatımızda olan bu 4.0 meselesinin aslı 'devrim' ve bugün biz bu kavganın ismini 'Antalya geleceğini konuşuyor' diye koyduk. Önce konuşacağız sonra devrimi yapacağız. Tabii düşünenler(!) karşımıza başka kavramlarla çıkmazsa...
Şu anda elimizde yaklaşık 300 sayfalık bir Antalya'nın vizyon belgesi var. Projenin sorumluğunu üstlenen ATSO Başkanı Davut Çetin dün bizimle paylaştı. 2016 yılında gündemlerine aldıkları 4.0 Antalya'nın üzerinde çok çalışmışlar. Aslında bu belge Antalya'nın geleceği, turizmden, sanayiye, tarımdan ticarete kadar bir kentsel ve sektörel vizyon belgesi. Başkan Çetin, Atatürk'ün çağdaş uygarlık hedefine ulaşmak için üstlendikleri bu sorumluğu herkesin hissetmesini ve üzerlerine düşen görevi yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Hatta 'şehri yönetenler eğer bunu önüne koyup ev ödevlerini çalışmazlarsa bir dahaki dönem o arkadaşlar yok demektir' gibi ciddi laflar etti. Haklı!
Hem de sonuna kadar haklı, Antalya'yı yönetenler kısır siyasi çekişmelerle zaman geçireceklerse biz endüstri devrimini nasıl gerçekleştireceğiz. Sürdürülebilir akıllı kent Antalya, işte bu çalışmanın içerisinden çıkartılacak.
Bence son yıllarda Antalya'nın ekonomik ve kentsel gelişmesi adına yapılmış en güzel çalışma. Vali Münir Karaloğlu' nun himayelerinde sürdürülen ve ATSO Başkanı Davut Çetin'in başkanlığındaki bu projeyi alkışlıyorum.