Sağlık sektöründeki fiyat ayarlaması! (zam kelimesi irite ediyor da) özel sağlık sigortası primlerini de vurdu. Hadi buyurun zamlar nedeniyle özel sağlıkta da tasarrufa gidiliyor. Nasıl gidilmesin ki, sigorta primleri 2019 ile birlikte yüzde 35 zamlanmış. Özel sağlık sigorta primleri zamlanınca, vatandaş sağlık sigortasından vazgeçer olmuş. Yani sağlığından.

* * *

Elbette hal böyle olunca, özel sağlık sigortası yaptıranların sayısı da azalmaya başlamış. Sonuçta da arz-talep dengesinin dengesi bozulmuş. İyi de sigorta primleri neden arttı, Tabipler Birliği 2019 için hekim muayene ve vizite ücretlerine yüzde bilmem kaç oranında zam yapınca, özel sağlık sigortasının primleri de yüzde 35 oranında fiyat ayarlaması yapılmış. Artan ilaç fiyatları falan derken, zam zincirinin sağlıktaki halkaları nereye kadar uzayacak.

* * *

Artan zam oranına bakınca, primlerdeki artışın, enflasyondan fazla olduğu görülmüyor mu? Hani, döviz kuru nedeniyle tıbbi cihaz ve malzeme fiyatları arttı ya, ehh hekim fiyatına da zam gelince, makasın ağzı iyice açıldı. Harcamalarında iyiden iyiye kısıtlamaya giden vatandaş, en sonunda sağlıkta da tasarrufa gitme kararı aldı. Ve de özel sağlık sigortası primleri ile ilgili vatandaşın şikayetleri haber bültenlerine yansırken, haklı olarak da sorguluyor 'enflasyon yüzde 20 ise sağlık sigortasında zam neden yüzde 35'lere varıyor'?

* * *

Bu ciddi fiyat artışları ile birlikte şikayetler arasında primde uygulanan farklılıklar da gündeme geliyor. Özel sağlık sigortası primi ödeyenler, bazı sigorta şirketlerinin yüzde 38, bazılarının da yüzde 45 gibi zam oranı uyguladığından yakınıyor. Tabii serbest ekonomi olunca herkes keyfine göre takılıyor da, denetim ne yapıyor acaba?

* * *

Şikayet, tepki, isyan çözüm mü değil. Fiyat artışlarını da, zamları da çaresiz kabullenir olduk. Paşa gönlün bilir, ister harca ister tasarrufa git! Ama işte konu sağlık olunca oraya bi nokta koymak gerekiyor. Her kalem harcamadan kısar, bütçeyi ayarlamaya gidersin de, sağlık harcamalarından nasıl ve ne kadar kısabilirsin ki?..

* * *

Konuya sigortacı açısından bakılırsa, onların durumu da pek iç açıcı değil gibi. Primlerindeki artış nedeniyle, vatandaş sigortasını iptal ettirince, sigorta şirketleri de zarar eder pek tabii. Yani bozulan arz-talep meselesi...