Tam tamına böyle. Ülkenin de vatandaşın da gündemi kuru soğan-patates. Siyasetin de, haber bültenlerinin de tam göbeğinde kuru soğan. Tartışma yeniden ısınırken acı soğan çoktan göz yaşartıyor. Şimdilerde kilosu 10 liraya dayanan kuru soğan, stokçuların mı kurbanı oluyor yoksa kaldırıldığı depolarda küf hastalığına mı yenik düşüyor. Ve işte bültenlerde yer alan son haber, 'Şubat'tan sonra, kuru soğan kalmayabilir'.

* * *

Tüketicinin sofrasından eksik olmayan, dar gelirlinin temel gıdaları arasında yer alan patates-kuru soğan şu günlerde ülke gündeminin yumuşak karnı. Hemen her gün, kuru soğanın artan fiyatı ile ilgili haber okuyor dinliyoruz. Bilinen o ki mübareğin fiyatı artar beklentisi ile fırsatçıların stok yapması. Ve hasadı sona erip depolara kaldırılan kuru soğanın küf hastalığından dolayı çürüyor olması. Üreticinin söylediği bu. Yani soğan depolara girdi, bazı bölgelerde soğanda hastalık var. Kuru soğan yok, fiyatlar daha da artabilir. Bu arada toptancılar, yeni ürün çıkana kadar fiyat artışının devam edeceğini, pazarcı esnafı ise kuru soğan fiyatının yılbaşına kadar 10 liranın bile üzerine çıkacağını savunuyor.

* * *

Ancak yetkililer de bazı bölgelerde depolara giren soğanda küf hastalığı olduğunu söylüyor. İşte tam da burada devreye fırsatçılar giriyor ve stok başlıyor. Piyasada etiketler fırlıyor. Bunun da hem üreticiye hem tüketiciye zararı büyük oluyor. Üretici mal derdinde, stokçu para derdinde. Fırsatçılık yapılmasa belki de fiyatlar normal seyrinde olacak. Bizimkisi sadece tahmin. Ama bir gerçek var ki olan yine çiftçiye ve tüketiciye oluyor.

* * *

Kuru soğanın hal-i pürmelali bu. Bir de bakliyat meselesi var. Çarşıda pazarda kuru fasulyenin fiyatı 24 lira olmuş, nohut deseniz almış başını gidiyor kilosu 18 lira. Mercimek, bulgur falan da aynı hızda. İlgililerin belirttiğine göre bakliyatı da hastalık vurdu ve rekolte düştü. Bir taraftan ithalat, diğer taraftan hastalık aha da sonuç, bakliyat fiyatları uçtu uçar. Önce çiftçiyi ithalat küstürdü, sonrasında hastalık vurdu. Uygulanan tarım politikaları sonucu da, temel gıda ürünlerinde fiyatlar tavan yaptı. Baktığımızda düz mantık.

* * *

Üreticinin tarımdan elini ayağını çekmeye başlaması, artan girdi maliyetleri, çiftçinin tarlada kalan ürünü, altından kalkamadığı tarım kredi borçları. Gerektiği kadar desteklenmeyen çiftçiyi mağdur etmesin de ne olsun.