* * *
Peki bizim ayçiçeğine ne oldu Allah aşkına? Özellikle, Edirne ve çevresi ile Sivas'ta, Kayseri'de yetişen papatyagiller familyasından olan sarı çiçeklerimiz bitip tükendi mi de taa Çin'den ay çekirdeği falan ithal ediliyor. Hem de öyle böyle değil, ay çekirdeğinin yüzde 80'i Çin'den ithal ediliyormuş. Hal böyle olunca, bizim ayçiçeği üreticisinin hali pürmelali ne olacak? Ayçiçeği üretmekten vazgeçecek herhalde öyle mi. Çin çekirdeği ucuz olunca, ay çiçeğinin iç pazarda kan kaybettiğini tahmin etmek için de ekonomist falan olmaya gerek yok.
* * *
Üretici yılgın, Çin çekirdeğinin yerli üretimi bitirme noktasına getirdiğini söylerken. Eee haksız da değil, Çin'den gelen ithal çekirdek piyasayı, dolayısıyla da üreticiyi bitirir. Çerezlik çekirdek satan esnaf, ucuz olduğu nedeniyle Çin çekirdeği satmaya başlayınca olan bizim çiğdeme oldu. Çekirdek çitlemeyi sevenler bilir, bizim çiğdem (ayçekirdeği) daha ince ve fazla dolgun değil. Oysa uzun süreden beri çiğdemin şekli şemali bir değişti. Daha dolgun ve iri, yerli çekirdeğe oranla. Tüketici de bunu tercih ediyor demek ki, bu hormonlu gibi olan çekirdeği. İyi de sonuçta Çin malı işte. Bir ara, Çin'den ithal edilen çocuk oyuncakları dahil, pek çok ürün için uyarılmamış mıydık, sağlıklı değil diye. Şimdi Çin malı çekirdek cici mi oldu? Hadi canım sen de!
* * *
Pek çok üründe olduğu gibi, ayçekirdeğini de ihraç ederken, ithal eder olduk. Biliyor musunuz; sadece beş ürün kalmış ithal edilmeyen. Allahın izniyle o ürünler de ithal edilmeye başlanırsa, ülkemizde tarım için söylenecek söz 'veleddalin amin' olacak gibi. Yani şaşırmamak mümkün değil neden, niçin diye sorgulamamak mümkün değil. Hani diyorum ki, ahbap çavuş ilişkisi mi bu tarım politikaları. Tabii bizim aklımız ermiyor da, bir beyin fırtınası yapalım dedim.