Kimlere; kira gelirini beyan etmeyenlere. Kiralık eviniz varsa ve de hala beyanname vermediyseniz bilin ki Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın markajındasınız. Bakanlığın kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bu yıl yapılacak çalışmalarının bir parçası da kira denetimiymiş. Bu bağlamda Bakanlık, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların peşindeymiş. Kira gelirlerini beyan etmeyen ve de tespit edilen mükelleflere, cezai işlem yapılmak üzere ilgili vergi daireleri de harekete geçmiş. Evin var mı derdin var arkadaş!

***

Devam edelim, ekonomistler ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunları araştırmış ve alt alta sıralamış. Yapılan geniş çaplı araştırmaya göre, ekonomideki en büyük sorun barınma derdi, dolayısıyla fahiş kira bedelleriymiş. Sonrasında sosyolojik sorun işsizlik, ardından borsa misali saat başı etiketi değişen gıda fiyatları. Sürekli artan akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve elbette yüksek enflasyon falan gibi sıralanmış. Beyni fazla zorlamaya gerek yok, özetle her şey sorun. Nokta…

***

Değer algılarımız da bozuldu, tıpkı fiyatların değer algısının şaşması misali. Millettin alım gücü falan kalmamış. Alışveriş de zulüm olmuş. Markete, manava gitmek (dikkat buyurun) kasabı saymıyoruz, yürek ister olmuş. Fiyat etiketlerinin dünü bugünü birbirini tutmaz olmuş. 'Neden' diye sorduğunuzda yanıt 'artan maliyetler’. Bir, bilemedin ikinci hafta orada burada etiketler değişmiş, bu fiyatlar neden birbirini tutmuyor diye sorguluyoruz. Peki, şaşırıyor muyuz? Yok canım sende, artık hiçbir şeye şaşırmaz olduk, sadece fiyat algılarımız şaştı o kadar. Demek ki millet olarak serbest piyasa ekonomisini yanlış anlamışız!

***

Sokağın enflasyonla mücadelesinde, kemer sıkma politikası. Ekonomik krizle baş edemeyen ve adına KOBİ dediğimiz, adı küçük derdi büyük esnaf, çareyi kepenk indirmede bulmuş. Talepleri karşılık bulamamış asgari ücretli 17 bin 2 lirayla, emekli 12 bin 500 lirayla geçinmeye mecbur kalmış. Çiftçi ne halde mi dediniz? Onlar eylemde. Para etmeyen ürününü, tarlada çürümeye terk etmiş, toprağına küsmüş. Hal böyle olunca da Tarım Bakanlığı, 2 yıl üst üste ekilmeyen arazilere, kiralama kararı vermiş. Çiftçi de sorar olmuş, 'çözüm tarlayı kiralamak mı?’.

***

Velhasıl-ı kelam iyi olan her şey geride kalmış. Misal, emekli olunca aldığı tazminatı ile ev alan emeklinin hayalleri gerilerde kalmış. Da emeklisi, asgari ücretlisi ‘yeni yılda maaşlar nasıl, ne kadar artacak’ diye Ankara'ya, 2025 Ocak ayına odaklanmış. Hani yeni yılda enflasyon düşecek ya, milyonlar endişeli ‘zam oranı da düşer mi’ diye. İyi olan her şey geride kalmak zorunda mı arkadaş? Ve ekonomistler, görüş belirtmişler ‘2025'de 2024 aranır olacak’. Yapmayın Allah aşkına...