Nereden nasıl başlamalı ki? En iyisi gündemin yumuşak karnı, temel gıda ürünlerine gelen yüzde 100'lük zamlara dokunalım ve soralım 'Gıda fiyatları neden bu kadar pahalı? Fiyatları düşürmenin yolu ne? Fiyat istikrarı için ne yapılacak? Zira başka bir şey düşünemez olduk. Milletçe ağır bir ekonomi yaşıyoruz. Son şahit olduğumuz ise, çiğ süte gelen zammın ardından market raflarındaki süt şişelerine takılan alarm. Bunu da gördük ya, her faniye nasip olmaz!

***

Neye, nereye baksak neyi tutsak elimizde değil gözümüzde kalıyor. Özellikle de temel gıda ürünleri. Sabit ve dar gelirlinin artık sofrasına uğramadığı, çoluk çocuğun yeterli beslenemediği temel gıda maddeleri. Ve de en son çiğ süte gelen (15 günde yüzde 30) zamlar nedeniyle süt ve süt ürünlerinin fiyatları. Hani önceleri bedeli yüksek ürünlere alarm takılıyordu teknoloji ürünleri falan, şimdi çiğ süt şişelerine alarm takılmış. Ve de çiğ süte gelen hatırı sayılır zam nedeniyle, market raflarındaki süt şişeleri de alarmlanmış. Hatırlarsanız pandemi döneminde, market raflarındaki çocuk mamalarına takılıyordu alarm. Bu derin bir yoksullaşma anlamına mı geliyor?

***

Buyurun Pazar tezgahlarına. Görünen şu, yaz gelmiş ama meyve ve sebze fiyatları hala kara kış dönemi! Yaz meyveleri tezgahlarda alım çalım sergilenirken pazarda çeyrek karpuz dönemi başlamış bile, geçtik yarım karpuzu. Ortalama fiyatı 100-150 lira olunca, tadımlık çeyrek karpuz kim alıyorsa. Hal böyle olunca, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi karpuz peynir ekmek de hayal oldu. Misafire ikram 'daha karpuz kesecektik' de mazide kaldı.

***

Gelelim yasal oranın üzerinde olan kira artışlarına. Zirveden henüz bir sonuç çıkmadı galiba. Ama kira problemine 'aranızda çözün' formülü geldi. Kira davalarının sayısı katlanınca, kira uyuşmazlığında 'arabuluculuk' zorunlu hale getiriliyormuş. İhtimal, mahkemelerin yükünü azaltmak için. Zira adliyelerde kira davaları dosya sayısı katlanmış da.

***

Fahiş kiralara gelen 'aranızda çözün' sistemi, kulağa iyi geliyor. Kiracı ile ev sahibi kira artış konusunda uzlaşamayınca, önce arabulucu avukatlar ile bir araya gelecek, uzlaşma sağlanırsa mahkemelik olmadan konu tatlıya bağlanacak. Mahkeme masrafı, avukatlık ücreti, stres ve zaman kaybı olmadan. Yok eğer arabulucu, taraflar arasında uzlaşmayı sağlayamazsa mahkeme yolu göründü demektir. İşin yoksa adliye koridorlarında dolan dur. Sahiden 'Gazap Kuşları'na döndük milletçe.