'Maymun çiçeği’ diyerek başlayalım mı bugüne, hani kara haber tez yayılır ya. Dünya Sağlık Örgütü WHO, Afrika'da birçok ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Ardından virüsün İsviçre'de görüldüğü duyuruldu. Konuya derhal gündeme taşıyan Sağlık Bakanlığı, acil durum açıklamasının ardından, ülkemizde maymun çiçeği vakasına rastlanılmadığına dikkat çekerek ‘sağlık sistemi olarak hazırlıklıyız' mesajı verdi de rahat bir nefes aldık. Virüsün peşine düşen Bakanlık, maymun çiçeği (mpox) virüsü hakkında da rehber yayımlayarak vatandaşı bilgilendirdi. Ne de olsa tedbiri elden bırakmamak gerekir.

***

Korona'dan iki yıl sonra, Dünya Sağlık Örgütü’nün maymun çiçeği virüsünün (Afrika kıtası) yayılmasını 'uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu' olarak tanımasının ardından, haberi duyan vatandaş 'salgın kapımızda mı’ sorusunu sorar oldu. Ardından virüsün İsviçre'de görüldüğü haberlerini izledik. Başladı mı bir panik, maymun çiçeği virajı alıp kapımıza gelir mi kaygısı falan. Korona öyle olmadı mı Çin'den çıkıp ülkemize kadar ulaşmadı mı?

***

Sağlık Bakanı Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne ilişkin bilim kurulu oluşturduklarını ve kurul ile birlikte virüsün Türkiye'ye gelmesi halinde nasıl önlemler alınacağı konusunda planlamalar ve hazırlıklar yaptıklarının altını kalınca çiziyor. Ve de sağlık sistemi olarak virüse karşı hazır ve hazırlıklı olduklarını duyuruyor. Vatandaş olarak bizler de umuyor ve diliyoruz ki korona günlerine geri dönüş olmaz.

***

Afrika kökenli olup hem hayvandan hem insandan bulaştığı bildirilen maymun çiçeği veya mpox adı her neyse, 13'ü Afrika'da olmak üzere şu ana kadar 16 ülkede görülmüş ve hastalığa bağlı olarak 500'ün üzerinde ölüme neden olmuş. Hal böyle olunca, akıllara gelen endişeli soru, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başladı başlıyor. Üniversitelerde öğrenim gören Afrika kökenli öğrencilere bu yıl eklenecek öğrencileri de düşünürsek nasıl bir tedbir alınacak veya alındı? Misal, Afrika ülkelerinden gelen uçak seferleri sıkı kontrolde mi? Hani küresel alarm ya.

***

Ve gelelim Sağlık Bakanlığı'nın virüs hakkında vatandaşı bilgilendirmek üzere yayımladığı rehbere. Rehberde olası vakalara karşı atılacak adımlar ve hastalığın seyri gibi konular yer alıyor, noktası virgülüne kadar şöyle diyor rehber, “Klinik olarak ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık ve büyümüş lenf nodları ile kendini gösteren hastalık, bir dizi komplikasyona neden olabilir. Semptomları genellikle 2-4 hafta süren ve kendini sınırlayan maymun çiçeği, ağır vakalara da yol açabilmektedir”. Tehlike kapıda mı acaba?