Geçtiğimiz günlerde ‘2023 Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu’ yayınlandı. Finlandiya 6’ncı kez dünyanın en mutlu ülkesi oldu. Türkiye 146’ülke içinde 102 sırada. Sıralama, ekonomiden sağlık sistemine kadar birçok faktörü kapsıyor. En mutsuz ülke son sıradaki Afganistan. Gidilmesi risk taşıyan ülkeler de Orta Doğu ve Afrika’da bir kaç kabile devleti.
Dünya Mutluluk Raporuna göre her ülkenin mutluluk ölçütleri, mutluluğu yaşama alışkanlıkları birbirinden çok farklı. Zaten ilk 10 hiç değişmiyor. Yıllardır aynı on! İskandinav ülkeleri ilk 3’ü dönüşümlü olarak paylaşıyor. Benim dikkatimi çeken ise bu yıl 7’nci sırada yer alan Norveç’in mutluluk sırrı!
Norveçlilerin mutluluk sırrının kendilerine has 5 bin yıllık bir varoluş biçimi olan ‘Açık havada yaşamak’, bir başka deyişle doğa ile iç içe yaşam olduğu açıklandı. Ben de bu gözlemi geçen yılbaşı bir hafta kaldığım Norveç’in Oslo ve Bergen gibi dünya mirası olmuş kentlerindeki yaşam biçimini gözlemlemiş ve bu izlenimlerimi Antalya Ekspres Gazetesi’nde yazmıştım.
Norveçlilere göre işin sırrı açık hava hayatında. Bu, stresten uzak, farkındalığı yüksek bir yaşam biçimi. Ormanda yürüyüş, kayak gibi aktivitelerin dışında ağaçtan elma toplamayı veya en basitinden bir ağacın altında oturmak Norveçliyi mutlu ediyor. Neden? Başka hiçbir kaygıları yok. Ne enflasyon, ne terör, ne mülakat!
Yüzde 40’ı ormanlarla, karla kaplı ülkede Norveçliler çok uzun saatler doğada vakit geçiriyor. Bir araştırmaya göre Norveçlilerin yüzde 25’i geçen sene en az bir geceyi doğada geçirmiş.
Norveçlilere doğuştan itibaren doğa sevgisi aşılanıyor. Temiz havanın gücüne inanan Norveçli ebeveynler, henüz anaokulundaki çocuklarını kışın bebek arabalarında açık havada uyutuyor. Ben de gördüm, anne baba Norveçli kafede içeceğini yudumlarken bebek arabası içindeki bebek dışarda, soğukta!
Norveç’te yasalarla da korunan bolca yeşil alan var. Doğada tek başına yürüyüş veya birkaç gün kamp yapmak çok önemli bir değer. Araştırmalara göre yeşil alanda bulunmak sağlıklı ve mutlu yaşama giden ispatlanmış beş yolu bulunuyor,
‘Aktiflik, iletişim, farkındalık, sürekli öğrenmek ve paylaşmak.’
Yine bir yerde okumuştum, Norveç’te herkesin bir yemek kültürü var. Norveçliler evde ya da restoranda yemek yerine grupça doğaya çıkıyor ve herkesin yiyecek getirdiği yemekler paylaşılıyor. Çünkü yemeklerin insan ilişkilerinde köprü görevi gördüğünü düşünüyorlar.
Norveçli birçok çift kafelerde buluşmak yerine birlikte doğa yürüyüşüne veya bisiklet turuna çıkıyor.
Norveçlilerin mutluluk sırrı bana göre enflasyonsuz, terörsüz, yaşam. Herkes refahı yakalamış, sağlıkları yerinde, çocuklarının geleceği garantide.
Böyle bir ülkede gel de mutlu olma!