* * *
Neden ülkenizi terk ediyorsunuz gençler, memleketin suyu mu çıktı? Memleketin değil ama memleketteki eğitim sisteminin maalesef suyu çıktı. Neredeyse her yıl değişen sınav sistemi, tercihlerindeki belirsizlik, üniversiteden mezun olduktan sonra aldığı diploma ile iş bulmadaki belirsizlik, ülkedeki ekonomik dalgalanma ve belirsizlik, en önemlisi de gencin geleceği hakkındaki belirsizlik. Ne yapsın bu genç, doğduğu yetiştiği ülkede kalıp belirsizliklerle mi savaşsın, yoksa geleceğini ve sosyal yaşam güvenliğini yurtdışında mı arasın? Elbette ikinci şıkkı tercih ediyor ve imkanı da yarattığı anda 'hadi bana eyvallah' diyor.
* * *
Yapılan araştırmalara göre, yurt dışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden biri Türkiye. Ailenin maddi olanakları iyi ise Amerika, Kanada, İngiltere ve Almanya tercih ediliyor. Ancak son dönemdeki ekonomik dalgalanmalar ve üniversiteye sınava bağlı olmayan kolay giriş koşulları nedeniyle Letonya, Litvanya ve Estonya gibi Baltık ülkelerine de ilgi gittikçe artıyor, açıklamalar böyle. Görünen köy kılavuz istemiyor, yüksek enflasyon nedeniyle artan maliyetler, ekonomik belirsizlikler ve sınav sistemi tercihleri, gençleri yurt dışına yöneltti.
* * *
Aileler çocuklarının geleceği ve sosyal yaşam güvenliği için varını yoğunu ortaya döküp, yurt dışı eğitim için olanakları değerlendiriyor. İyi de söz konusu beyin göçü, toplum açısından ciddi bir kayıp değil mi? Elbette kayıp ama gelin görün ki, eğitim sisteminde yaşanan karmaşa, iş bulamama kaygısı, emeğin sömürüsü ve gelecek kaygısı gençleri yurt dışında ekmek aramaya yönlendiriyor. Ve sonuç, geleceğini garanti altına almak isteyen gençlerin yurtdışı göçü, kaygı duyulacak boyutta artıyor.