Eğip bükmeden cümle budur… 137 kalem ilaca yüzde 30-35 aralığında zam geldi. Ehh bir zam da gelecek ay, ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan döviz kurunun güncellenmesi nedeniyle gelecek. İşte fiyatı artan ilaçlar, bazı antibiyotikler, insülin ilaçları, kan sulandırıcılar, tansiyon ilaçları ve koah gibi kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar.

Da, zamlar özellikle de bir ayağı evde bir ayağı hastanede olan emekliyi vurdu.

***

Evet, itibarda değil ama sağlıkta tasarruf oluyor demek ki. Ankara'nın yaptığı açıklamayı tersten okursak 75 ilaçta indirim kalkmış, ilaçlarım fiyatlarında artış olmuş. Yani hayati önem taşıyan veya kronik hastalıklar için kullanılan ilaçlara kamu desteği kaldırılmış. İyi de, özellikle sağlıkla ilgili bu tür kararların belli normlarda alınması gerekmiyor mu?

* * *

Eczacı Odaları yetkililerinin belirttiğine göre, her 100 ilaçtan 22'si piyasada bulunamıyormuş. Gerekçe ise açık ve net. Firmalar, döviz kurunun artmasından dolayı ithalatlarını kısıyormuş. Demek ki, Türkiye'de sattıkları fiyat düşük kalıyor. Zam yapılabildiği ölçüde de, ilaçların piyasaya verilmesi mümkün oluyor. İyi de hastası, yaşlısı, emeklisi kullanmak zorunda olduğu ilaçları nasıl alacak da derdine derman bulacak? Aslında bu soruyu sormak bile abesle iştigal de! Zira ülkenin sağlık politikaları ve uygulanan sisteme aklımız ermiyor.

* * *

Aslında biliyoruz ve öğrendik ya, Şubat ayında ilaca bir zam daha var. Yağmur gibi geliyor mübarek. Hani her yıl, ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan kur, Şubat ayının bilmem kaçında güncelleniyor ve bu durum tüm ilaçların zamlanmasına yol açıyor ya. İlgililerin söylediğine göre. Şubat'ta güncellenecek ilaç fiyatlarına da en az yüzde 30 ila 35 artış yapılacakmış. İhtiyaç varmış. Vay be. Milletin de acil sağlık ihtiyaçları var buna ne diyeceksiniz?

***

Misal, eczaneler şimdiden çok sayıda ilacı 'yok' satıyor. Özellikle de ithal olan ensülin, tansiyon, kalp ilacı gibi hayati önemi olan ilaçlar depolarda bile yokmuş. Eczacılar, ithal ilaçlarda 'Sıkıntı var' diyor. Aslında bu duruma hiç de yabancı değiliz. Yaklaşık 5-6 yıldır, yılın sonunda ilaçlar piyasadan birer ikişer yok oluyor. Vatandaş da eczane eczane dolaşıp, ilacına ulaşmaya çalışıyor ama nafile. Nasıl olsa ilaç etiketleri zamlanınca 'yok' satan ilaçlar da piyasaya çıkar. Sağlıkta tasarruf!