Herkes başarılı yaşlanmak istiyor. Ama çoğunluk başarısız yaşlanıyor. Başarısız yaşlananlar başkalarının da başarısız yaşlanmasını istiyor. Başarısız yaşlananların temennilerinden başarısız yaşlananların ortaya çıkması şaşırtıcı mıdır? Başarılı yaşlanmanın ne olduğunu bilmeyenler başkalarına nasıl başarılı yaşlanacaklarını anlatmaya başlarsa olacağı budur? Başarılı yaşlanma nedir? Yaşım ilerledikçe bu soruya verdiğim cevapların değiştiğini görüyorum. İnsan her yaşta bunu soruyor ama bu kadar açık ve net olarak sormuyor. Bu soru farklı şekillerde hayatımızda rol oynuyor. Şimdi geriye doğru baktığımda bu sorunun hayatımda aslında bana refakat ettiğini, tecrübelerime göre değiştiğini görüyorum.

Bazen çocuklukta bunu sormuş olsaydım daha mı iyi olurdu diye düşünüyorum. Ama çocukken yaşlılık kimin aklına gelir? Ve çocukların yaşlılığı düşünmemesine sevinmek gerekir. Hiçbir insan hayatının başında hayatının sonunu düşünmemelidir. Çocukların başarılı yaşlanmasını isteyen yetişkinlerin onlara başarılı yaşanacakları koşulları hazırlamaları gerekiyor. Bu konuda eksikliklerimiz olduğundan kimsenin şüphesi olmayacaktır.

Başarılı yaşlananların çoğalmasını istiyoruz. En azından şimdiye kadar kimsenin buna itiraz ettiğine şahit olmadım. Oldukça şüpheli değil mi? Herkesin, tüm insanların başarılı yaşlanmasını istediğini söylemesi çok şüpheli. İnsan bir anda bu kadar bonkör ve hoşgörü sahibi mi oldu ki, herkese başarılı yaşlanma temennisinde bulunuyor?

Bunu ciddiye alırsak, o zaman başarılı çocukluk, başarılı gençlik ve başarılı orta yaşlılıktan sonra yaşlılığa başarılı şekilde adım atmamız gerekiyor. Her yaşam döneminin kendine has koşulları başarılı yaşlanmayı belirlemektedir. Başarılı yaşlanma yaşlılığı düşünmediğimiz yaşam döneminde başlıyor. İnsanın yaşamının son dönemini düşünmediği yaşam döneminden itibaren başarılı yaşlanma sürecine girmesi gerekiyor.