‘Cliffs of Gallipoli’ (Gelibolu'nun Kayalıkları), İsveçli power metal grubu Sabaton'un 2008 yılında yayımlanan "The Art of War" albümünde yer alan bir şarkıdır. Bu şarkı 1915-1916 yıllarında gerçekleşen ve I. Dünya Savaşı'nın önemli cephelerinden biri olan Gelibolu (Gallipoli) Muharebeleri'ni konu alır.

Şarkı, Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yaşanan kanlı çatışmaları ve bu süreçte her iki taraftan da hayatını kaybeden on binlerce askerin trajedisini anlatır. Sözlerinde, savaşın anlamsızlığı, askerlerin çektiği acılar ve kaybedilen genç hayatlara vurgu yapılır. Sabaton, bu şarkısıyla dinleyicilerine savaşın dehşetini ve insanlık üzerindeki yıkıcı etkilerini hissettirmeyi amaçlamıştır.​

Sabaton'un "Cliffs of Gallipoli" şarkısı, savaşın trajedisini ve askerlerin yaşadığı zorlukları etkileyici bir şekilde yansıtarak, dinleyicilere tarihi bir perspektif sunmaktadır.​

Bu şarkının bir bölümünde yer alan sözler, Gelibolu’nun kahraman komutanlarından Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşta şehit olan Anzak askerlerinin annelerine yazdığı bir mektuptan alıntıdır.

‘Bu memleketin topraklarında kanlarını döken kahramanlar!
Burada, dost bir vatanın toprağındasınız.

Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz.

Sizler, Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız.

Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar!

Gözyaşlarınızı dindiriniz.

Evlatlarınız bizim bağrımızdadır.

Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır.

Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.’

Gelibolu’da şehit düşen bir Anzak askerinin annesinin Mustafa Kemal Atatürk’e yazdığı mektup da duygu yüklü sözlerle doludur;

‘Gelibolu topraklarında yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını, alicenap sözleriniz hafifletti. Gözyaşlarımız dindi. Bir ana olarak bana, bir güzelim teselli bahşetti. Yavrularımızın sonsuz uykularında, huzur içinde dinlendiklerinden hiç kuşkumuz kalmadı. Majesteleri kabul buyururlarsa bizler de kendilerine Ata demek istiyoruz. Çünkü, yavrularımızın mezarları başında söylediğiniz sözler, ancak bir öz babanın sözleri gibi yüce, ilahi. Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan büyük Ata’ya tüm analar adına şükran, sevgi, saygıyla.’

İnsan Atatürk

Cumhuriyet’in ilanından sonra İstanbul’da bir resepsiyon verilir. Tüm dünya ülkelerinin ataşeleri de bu resepsiyona davetlidir.

Bir İngiliz binbaşının kendisine kızgın bakışları, Gazi’nin gözünden kaçmaz. Nedenini öğrenmek için yaverini gönderir. Yaver, İngiliz binbaşı ile görüştükten sonra döner, ‘Paşam, ‘Çanakkale’de Mustafa Kemal babamı öldürdü diyor’ der.

Mustafa Kemal’in verdiği karşılık, tarihe geçecek niteliktedir:
‘Git sor bakalım, babasının Çanakkale’de ne işi varmış?’

“Bayrak bir milletin onurudur” diyerek İzmir’de yere serilen Yunan bayrağını kaldırtan, topraklarımızda yatan Anzak askerleri içinse ‘Artık onlar bizim evlatlarımız oldular’ diyen ‘İnsan Atatürk”

Bütün dünyanın kabul ettiği bir kahramanlık destanının 110’uncu yıldönümünü kutluyoruz.

‘Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini bırakıp giden ‘Barış insanı’

Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Çanakkale şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi bir kez daha şükranlara anıyoruz.

Her savaşın sonunda kazanan barış olur.

Saygılarımla