Mart, Nisan, Mayıs derken üçüncünün sonunda 'Kontrollü Sosyal Hayat' adı altında ikinci dönem yaşam yavaştan başladı başlıyor. Güneşli günler, ayçiçeği tarlası misali mi? Kim 'evet' der ki. Korona günlerinde iş güç kalmadı. Esnaf önce çalışana yol verdi, sonrasında kapıya kilit vurdu. Evde aile boyu tüketim günlerce, haftalarca, aylarca. Yorulduk uzaklarda. Ve de evde kalmanın faturası çok ağır oldu. Bundan sonrasının adını bilen var mı? Sadece yanıtı olmayan bir soru 'nolcak şimdi'? Aslında kimsenin isyan ettiği falan da yok.

***

Hayatı normale döndürmek için önce iş, aş, ekmek. Milletin zaten var olan geçim sıkıntısı, salgında bilmemkaça katladı. Onbinlerce kepenk indi, işsizler ordusuna yenileri katıldı. Önce sağlık elbette. Sağlık tamam, şimdi sıra eve ekmek götürmeye geldi. Salgında işini kaybeden, iş yerini kapatan özellikle de küçük esnaf, şimdi belini nasıl doğrultacak. Elinde avucunda ne var ne yok son kuruşuna kadar tüketti. Öyle ya, kapanan iş yerinin her ay kirasını yatırdı, faturasını ödedi, stopajını yatırdı. Yetmedi kredi kartları, ödenmeyen krediler patladı. Şimdi dükkanın kepengini kaldırıp 'haydi oğlum çayı ocağa koy' diyecek babayiğit var mı?

***

Peki ya salgı nedeniyle işini kaybedenler. Rakamlara göre işsiz sayısı yüzde 70'lere vurmuş. İşkur'un önünde umut kuyruğu, her geçen gün biraz daha uzayan. Ve sonrasında alınan cevapla yiten umutlar; 'İşkur'da bile iş yok'. Açıklanan bu algı mı, olgu mu her ne ise, 10 Mart öncesine dönmek çok mu zor? İşte ekonomistlerden ürkütücü bir yaklaşım 'ekonomide yeterli adımlar atılmadığı takdirde işsizlik daha da artacak'. Endişe yaratıyor 'ekonomi neden bu durumda' diye. Hani nerede güneşli günler?

***

An itibariyle işler böyle. Geçim zorlaştıkça zorlaşıyor. Salgın nedeniyle işyeri kapatanlar, geliri düşenler, yarını göremeyenler bankaların ödemede üç ay ertelemeli bayram kredilerine bir nefes, can suyu umuduyla bakıyor. Ertelemenin bedelini göze alarak. Çaresizliğin çaresi!

***

Ve evde kalmanın faturası, faturaları da katladı. Her nedense korona günlerinde gelen elektrik ve doğalgaz faturalarındaki rakamlar oldukça yüksek. Kalem kalem vergiler falan. Hani şu salgın döneminde bari vergiler faturalara yansımasaydı mesela…