Kış bastırdı, enfeksiyon salgınları da başladı üzerinize afiyet. Herkes de bi öksürük bi tıksırık, çoluk çocuk gripten muzdarip. Peki bu grip denen illetten korunmak için grip aşısı yaptırsak mı yaptırmasak mı? Uzmanlar, grip aşısı yaptırılması gerektiğini söylerken, sağlık konusunda yaptığı çıkışlarla dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay ise ‘Sağlıklı insan aşı yaptırmasın’ diyerek yine açıklamaları ters köşe yaptı.
Grip aşısını hiç kimseye tavsiye etmeyen Canan hoca, asla grip aşısı yaptırılmaması gerektiğini açıklayarak, ‘Gribin ilacı, iyi beslenme. Aşı yerine doğal probiyotikler ve D vitamini alınmalı’ diyor üzerine basa basa. Ve de grip aşısının insan sağlığını koruma konusunda yüzde on gibi bir etkisi oluyormuş. Ehh bu kadar düşük bir oran için insanların aşı gibi ağır bir yükün altına girmemesini öneriyor Prof. Dr. Canan Karatay.
Bir de bu virüsler her yıl kıyafet değiştiriyormuş. Bakın ne diyor Canan hoca ‘Bilindiği gibi her yıl farklı bir grip salgını yaşanıyor. Aşının işe yarayabilmesi için o yıl etkili olan grip salgını ile yapılan aşı türünün denk gelmesi gerekir.’
Dedikten sonra Prof. Karatay reçete değerinde öğütler veriyor. Buyurun okuyun. ‘Gripten korunmak için aşıdan daha etkili yöntemler var. Öncelikle Kış aylarında hijyen kurallarına her zamankinden daha çok önem verilmeli. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede beslenme çok önemli. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeli kuralını asla bozmadan taze sebze ve meyve tüketimini arttırmalı. Probiyotik gıdalar çok önemli. Ev yoğurdu, turşusu ve ev sirkesi bunlar arasında önemli yer tutuyor. Soğanın ve sarımsağın gribe karşı kalkan olduğunu da unutmamak gerekir.Bağışıklığı kuvvetlendiren en önemli vitamin de D vitaminidir. Süt, peynir, yoğurt, mantar en zengin D vitamini kaynağıdır. Bol sıvı almak da her zaman önemlidir.’
Meğer vücudumuzda bir de MEZENTER’imiz varmış. Mezenter’i Tıp Dünyası, karın zarının ikiye katlanmışı, karın boşluğunu kaplayan ve her şeyi bir arada tutan yeni bir organ olarak açıklıyor.Yani bu yeni organımızla birlikte vücudumuzdaki organ sayısı 79 olmuş. ‘Bağırsak askısı’ ya da ‘Mezenter’ olarak isimlendirilen organın henüz işlevi ve yapısıyla ilgili detaylı bilgi edilememiş.