Dedim, zira ilaca ikinci zam yapıldı ve de zamlı tarife 19 Şubat'tan itibaren geçerli. Yani kullandığımız kullanmadığımız tüm ilaçlara yapılan zam, yaklaşık bir hafta sonra fiyatlara yansıyor. Zam öyle böyle değil, yüzde 15 oranında. İlaca ilk zam biliyorsunuz Aralık ayında yapılmıştı. Ha bi de özellikle kanser, kalp gibi hayati önem taşıyan ithal ilaç sıkıntısı da yolda. Tabii kur farkından dolayı ithal ilaçlara yapılacak zam da yola çıktı çıkar. Yani efendim anlayacağımız ilaca duble zam. Kimin sırtına vatandaşın sırtına tabii.
* * *
Şimdi efendim havadis mühim. Öncelikle yurt dışından ithal edilen ve hayati önem taşıyan bazı ilaçlar kur farkından dolayı Türkiye'ye getirilemiyor. Yani piyasaya girmiyor. Bu durum eczacıları da sıkıntıya sokuyor.Özellikle ithal ilaç eczanelerde yok. Gelen hastaları geri çevirmek zorunda kalan eczacılar ise depolarda ilaç bulamamaktan yakınıyor.Satın alma bedelindeki yükselişten dolayı yapılan Aralık zammından sonra, ithal ilaçlardaki ikinci zam, Şubat'taki kur seviyesine göre yeniden zam görüyor olacak.
* * *
İthal ilaç zammı, kurdaki artışa göre yapıladursun bu arada kanser, kalp ve daha pek çok hayati önem taşıyan ithal ilaç piyasada bulunamıyor. Peki rant sağlamak için hastaların sağlıkları ile oynama pahasına ilaçları depolarda stoklayan stokçular hiç mi denetlenmiyor? Sağlık Bakanlığı, sahip olduğu İlaç Takip Sistemi ile piyasada bulunan ya da bulunmayan ilaçları bilmiyor mu? Nerede depolandığına ulaşamaz mı? Üretici firma, ecza deposu ve eczanelerde denetimleri sık sık yapamaz mı? Yapar, o halde bunun adı denetim eksikliği veya adamsendeciliği.
* * *
Hazır sağlığımızla oynayanlardan söz etmişken, hep birlikte soralım mı, neden SGK'lıkamu, vakıf veya özel hastanelerden sağlık hizmeti alırken, farkında olarak veya olmayarak fark ödemeye devam ediyor? Neden fark alınıyor? Sağlıklı günler diliyorum.