Günlerce süren memur ve emeklisinin zam pazarlığında son viraj da alındı, Hakem Heyeti zamdan hallice kararını açıkladı. Peki, çıkan sonuç memur ve memur emeklisini memnun etti mi? Bunu onlara sormak gerek. Yapılan toplu sözleşme görüşmeleri nihayet sona erdi ve Heyet zammını duyurdu. Yani hükümetin verdiği rakamı kabul gördü. Amma velakin, refah payını kabul görmedi. Özetleyecek olursak verilen zam oranı 2024'te toplam yüzde 25, 2025'te ise toplamda yüzde 11. Rakamlara bakılırsa, epey cimri davranılmış gibi ne dersiniz?
***
Memur ve emeklileri için yapılan toplu sözleşme görüşmeleri de tamam. Hakem Heyeti son sözü söyledi, milyonlarca memur ve emeklisinin aylıklarına yapılan zam belirlendi. Memurun refah payı ise kabul edilmedi. Görüşme, tarafların birbirlerine yaptıkları teşekkürlerle son buldu. Sendikalar ‘zam oranı beklentileri karşılamaktan uzak’ derken memur ve emeklisinin hayal kırıklığına uğradığı görüşünü de paylaştı.
***
Öte yandan, 1 Eylül itibariyle başlanacak denilen kira uyuşmazlıklarında zorunlu Arabuluculuk dönemi de yasal olarak başladı. Hayırlı uğurlu olsun diyelim. Ve devam edelim, Arabuluculuk Kanunu’nda yapılan değişiklikle kiracı, kiralayan arasında olagelen uyuşmazlıklar için mahkemeye başvurmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu hale geldi. Anlaşmazlık konusu ister konut, ister iş yeri kirası olsun taraflar, dava açmadan önce rotayı arabulucuya çevirecek. Arabulucu tarafından anlaşma sağlanamaması halinde ancak dava açılabilecekmiş. Mevzuat böyle diyormuş. Bu arada amaç ise mahkemelerin dava yükünü hafifletmekmiş.
***
Kira anlaşmazlığında zorunlu arabuluculuk sistemi başladı başlamasına da uygulama nasıl olacak? Arabulucuya nasıl başvurulacak, doğrudan kapısı mı çalınacak, prosedür nasıl işleyecek? Açıklanana göre, taraflardan herhangi biri, uyuşmazlığın giderilmesini istiyorsa, doğrudan arabulucuya başvurabilecekmiş. Daha sonra, taraflar uyuşmazlığın sonuçlanması için bir araya gelebilecekmiş. Bu toplantılar birden fazla olabiliyormuş. Arabuluculukta uyuşmazlık 3 haftada çözülecekmiş ancak zorunlu durumların ortaya çıkması halinde sürenin 4 haftaya çıkması mümkünmüş. Taraflar, bu süre içerisinde anlaşamazsa mahkemeye başvurabilecekmiş. Peki arabuluculuk sistemi, soruna çare olacak mı? Dava dosyaları azalacak mı? Bunu da zaman gösterecek. Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle...