Çoğumuzun ezbere bildiği marştır.Hamaset duygularımızı kabartır.

'Dağ başını duman almış/Gümüş dere durmaz akar/Güneş ufuktan şimdi doğar

Yürüyelim arkadaşlar'Bunun bir İsveç çocuk şarkısı olduğunu bilmeyeniniz vardır mutlaka.

Türkçeye uyarlanmış.İsveç dilinde adı 'Tre TrallandeJantor' Türkçesi; 'Üç Hoppa Kız'...

İsveç'in ulusal şairlerinden GustafFroding, bir köyde yaşayan üç hoppakızkardeşin rahat hareketlerinden rahatsız olan üniversite öğrencilerinin utançlarını dile getiren bir hikaye yazar. Mahallenin namus bekçisi gibidir Froding! FelixKörling de bu hikayeyi şarkı haline getirir. Birinci Dünya Savaşı mağlupları arasında yer alan Osmanlı gençliğine umut vermek için şarkının sözleri Ali Ulvi Bey tarafından değiştirilir, 'Dağ Başını Duman Almış' sözleriyle başlayan Gençlik Marşı ortaya çıkar. Selim Sırrı Tarcan da bu sözleri İsveçli üç hoppa kızın şarkısı ile biraz oynayarak besteler. Sözleri, müziği ve temposu ile Gençlik Marşı en akılda kalıcı marşlarımızdan biri olarak söylenir.

***

Ayten Alpman'ın söylediği,duygu pompalanması gereken dönemlerde hatırlanan, çalınan ve hepimizin çok iyi bildiği 'Bir başkadır benim memleketim' isimli şarkının da aslında bir Yahudi Halk Ezgisi olduğunu biliyor muydunuz?

***

İstanbul radyosunun yılarca sinyal müziği olan, hepimizin dilinden düşürmediği, yabancı solistlerin de Türkiye denilince hemen bozuk Türkçeleri ile 'Üsküdar'a gideriken.'diye başladıkları KatibimTürküsü'nünözellikle genç ve eli yüzü düzgün katiplerin kıyafetleri ile dalga geçmek amacıyla yazılan bir İskoç şiirinden esinlendiğini anlattılar mı size?

***

Bugün İstiklal Marşımızın kabulünün 97'nci yıl dönümü.

97 yıldır 'Korkma'dan söylüyoruz. Mehmet Akif Ersoy'un 'Kahraman Ordumuza' adlı şiiridir. Mehmet Akif, 'Milli marş para ile yazılmaz' diyerek yarışmaya girmiş ve 724 kişi arasında birinci seçilmiş. Şiir 12 Mart 1921 tarihimde Meclis'te kabul edilmiş. Hamdullah Suphi Tanrıöver şiiri mecliste ilk okuyan kişi olmuş.

Her marşı oturarak söyleyebilirsiniz.

Ama İstiklal Marşı ayakta okunur. Zira Kurtuluş Savaşı yoksul bir halkın döktüğü kanla kazanılmıştır.Bu ülke o zaman vatan olmuştur. Mehmet Akif Ersoy da bu savaşı şiiri ile destanlaştırmıştır.Mehmet Akif Ersoy bir temennide bulunmuş bu şiiri yazdıktan sonra:

'Allah bu vatana başka bir İstiklal Marşı yazdırmasın!'

Ne diyelim,

İnşallah!