Zaman ne çabuk akıp gitti, ayların bir başlangıcını bir de sonunu yaşar olduk. Aralık'ın ortalarına geldik eminim etrafımızda yeni yıl hareketliliği yaşanmasa bunu da fark etmeyecektik.
Vakit kendinle hesaplaşma vaktidir. Geçirdiğin koca bir yılda neler yaptığının analizini yapma ve yapamadıklarının yasını tutma zamanıdır. Bundan kaçış yok, bu değerlendirme ne olursa olsun yapılması gerekenlerin başında gelir. Yoksa yeni yılla birlikte o temiz sayfayı açma hayalimiz güme gider. Hayatımızda açacağımız bu temiz sayfa aslında hayatımızın kontrolünü elimize alma, istediğimiz hayatı yaşama şansıdır. Bu da tesadüflerle değil planlı programlı bir yol haritasıyla mümkündür.
En sevdiğim aralık aktivitesi sanırım kendime yeni yılda yapmak istediğim, beni en çok mutlu edecekler listesini hazırlamak oluyor. Bu listeler her daim kafamızın içinde duruyor ama bunu yazıya dökmek ve üzerinde çalışmak sanki gerçekleştirme arzumuzu daha çok tetikliyor. Bu bir oyun olarak başladı benim için ve bu oyunda hem çok eğlendim hem de bu süreçte kendimi daha iyi tanıma şansı elde etmiş oldum. Yıllardır hiç üşenmeden yeni yıla listeler hazırlıyorum. Başlarda ciddiyetten çok uzaktım hatta bazı listeleri kaybettiğim oldu ya da yazdığım maddeler bir sonraki yılda hiçbir anlam ifade etmedi. Hatta bir başkasının listesine bakıyormuş hissi yarattı, o kadar uzak o kadar anlamsız… Bazen çizdiğim yolda hiç yürüyemedim bazen de yaşadıklarım yazdıklarımın önüne geçti, bazılarına ise hiç sıra gelmedi. Son birkaç yıldır listeler konusunda daha istikrarlı gidiyorum. Nokta atışı gerçekleştirdiğim eylemlerim daha sağlıklı listeler hazırlamamın yolunu açtı. Listelerimdeki maddelerin üzerlerini çizer oldum. Bu süreçte altın kural gerçekçi olmaktan geçiyor. Bir ikinci kural ne istediğini bilmek ve bu isteğe göre hareket etmek, başka bir kural da sabırlı ve istikrarlı olmak... Listedeki maddeleri gerçekleştirme adına birkaç püf noktası vermek istiyorum. Mesela ‘daha çok kitap oku’ yerine okumak istediğiniz kitapların isimlerini yazın ya da ‘yeni yerler gör’ yerine görmek istediğiniz yerlerin isimlerini yazın. Yani listenizdeki maddeler genel değil özel olmalı. Bu sayede hayata geçirmek de daha kolay oluyor. Bir de bu listeler sadece somut isteklerle sınırlı olmak zorunda değil. Daha iyi bir ‘ben’ için de maddeler ekleyebilirsiniz. Sinir olduğunuz, sizi sürekli geriye çeken özelliklerinizden kurtulmak için güzel bir uygulama olabilir. Bunu bir temizlik, bir arınma olarak düşünün. Açacağınız temiz sayfada tertemiz bir sizle bu listeyi tamamlamak daha kolay olmaz mı?
İnsan sonsuz isteklere sahip bir varlık. Önce bir başlangıç noktası bulmalı kendine, sonra adım adım ilerlemeli, en önemlisi de her adımda başarmanın vermiş olduğu keyif ve mutluluğu yaşamalı. Bu yüzden de listeye başlarken kendinize dürüstçe ve mevcut imkanlarımız doğrultusunda  “2025 yılında beni en çok ne mutlu eder?” sorusunu sorarak başlayabilirsiniz ama unutmayalım ki hayatın getirdiği her yeni gün bir armağandır. Mutlu yıllar…