Bilim adamı, psikolog Paul Ekman,dünyanın çeşitli ülkelerindeki insanların gülme mimiklerini sınıflandırır ve19 farklı gülüş tespit eder.19 farklı gülme hareketinin 18'inisamimi olmayan gülüş olarak ayıran Ekman,sadece bir tanesinin gerçek gülüş olduğuna karar verir.Ekman, gözünçevresindeki kasıngerçek, samimi ve içten gülüşü belirlediğini saptar. Diğerleri sahtedir! Paul Ekman, gözü çevreleyen kası ilk bulan bilim adamına ithafen de bu gülüşe 'Duchenne gülüşü' adını verir. 'Gülünce gözlerinin içi gülüyor' deriz ya Duchenne gülüşü o işte!

***

Sosyal medyada bir video izledim. İngiltere'de bir trende, elindeki iPad'e bakarak kahkahalar atan bir adam ve onu merakla ve kaçamak bakışlarla izleyen insanlar. Adamın kahkahalarıgittikçe artar, bu kez trendekiler adamın neye güldüğünü bilmeden onun gülmesine eşlik ederler. Herkes ne olup bittiğini anlamadan gülmektedir.Trendekiler bir anda gülme krizine tutulur. Onlarda mutluluğa katılma hareketi, bizde ise trende müzik yapanı linç hareketi. Bakın nereden nereye geldim. Gülmeye o kadar çok ihtiyacımız var ki! Haftaya güzel umutlarla, gülümsemelerle başlayalım.

***

Bilinen bir fıkradır.

Çok zalim bir padişah varmış, bir gözü de takmaymış. Takma gözü ise hakiki gibi gözükürmüş.

Bir gün dalkavuğuna 'Hangi gözümün takma olduğunu bilirsen sana yüz altın vereceğim' demiş. Dalkavuk şöyle bir bakıp: 'Sağ gözünüz devletlûm,' demiş. Padişah: 'Nereden bildin,' demiş. Dalkavuk başını önüne eğmiş: 'O gözünüz daha şefkatli bakıyor haşmetlûm' demiş.Herkes dalkavuk olamaz, dalkavukluk çokça cesaret ister.

***

Adamın biri artık karısının eskisi kadar iyi duymadığından korkuyormuş. Aile doktorunu aramış; doktor basit bir yöntem önermiş:

- 'Karından 5 adım geride dur, normal bir konuşma tonuyla bir şeyler söyle; eğer duymazsa 3 adım yaklaş aynı şeyi tekrarla, sonra 2 adım; cevap alana kadar aynı şeyi tekrarla'

O akşam karısı mutfakta akşam yemeğini hazırlarken adam 5 adım uzaktan karısına normal bir konuşma tonuyla seslenmiş;

- 'Hayatım bu akşam yemekte ne var?' Cevap yok.

3 adım yaklaşmış, soruyu tekrarlamış.

- 'Hayatım bu akşam yemekte ne var?'Hala cevap yok.

2 adım daha yaklaşmış ve soruyu tekrarlamış;

- 'Hayatım bu akşam yemekte ne var?'

Karısı kocasına dönmüş;

- 'Hayatım beşinci kez söylüyorum. Tavuk'

Problem daima karşımızdaki kişide olmayabilir.

Problemlerin sebebini biraz da kendimizde aramalıyız.

***

1948 yılında kurulan AET'ye ilk başvuran ülkeyiz. Tam 70 yıldır tam üyelik bekliyoruz. Moldova bile AB üyesi oldu. Hani moda söz var; Şaka gibi değil mi?